diep01donderdag

Altijd al een hotelbed willen hebben waar Roger Moore in heeft geslapen? Of eten van het servies waar Elizabeth Taylor mogelijk mee heeft gedineerd? Dat kan. De complete inventaris van het Amsterdamse Hotel de l’Europe gaat onder de hamer bij Veilinghuis De Eland in Diemen.

De inrichting van meer dan negentig kamers, zalen en restaurant Excelsior is met tien verhuiswagens overgebracht naar het veilinghuis. Belangstellenden kunnen exclusieve meubelen, kroonluchters, kunstwerken, hotelzilver en serviesgoed van het hotel op de veiling bemachtigen.

De collectie is te bezichtigen op de kijkdagen vanaf vandaag tot en met 5 april. Daarna gaan tot en met 12 april de spullen uit Hotel de l’Europe onder de hamer.

Het Amsterdamse hotel ondergaat een verbouwing, heeft drie naburige panden aangekocht en creëert 24 kamers extra. Naast de uitbreiding wordt ook het interieur van het hotel aangepakt. Alle hotelkamers krijgen volgens de bedrijfsleiding ’een moderne twist’ zonder de klassieke stijl geweld aan te doen.

In Oekraïne vindt in april een filmfestival plaats met alleen maar Nederlandse films. Het Hollands Film Festival heeft plaats van 1 tot 21 april in de steden Kiev, Donetsk en Odessa. In totaal staan zes speelfilms en bijna dertig korte films op het programma.

Het festival is een initiatief van de organisatie van het Kyiv International Film Festival Molodist, de Nederlandse ambassade in Kiev en Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot.

De speelfilms die op het programma staan, zijn onder meer ’Atlantis’ van regisseur Digna Sinke, ’Het echte leven’ (Robert Jan Westdijk) en ’Het zusje van Katia’ (Mijke de Jong). Onder de korte films zijn ’Den Helder’ (Jorien van Nes), ’Missen’ (Jochem de Vries ) en ’Over vis en revolutie’ (Margien Rogaar).

Vincent van Gogh heeft mogelijk meegewerkt aan het Panorama Mesdag in Den Haag. Bij het verwerken van de digitale beelden van het ruim 120 meter lange doek zijn bijzondere details gevonden. Ondertekeningen kwamen aan het licht die met het blote oog niet of nauwelijks waarneembaar waren. Eén tekening, een man in een portiek van een huis, heeft grote gelijkenis met een tekening van Vincent van Gogh (man met bezem uit 1881). Volgens de staf van het Panorama Mesdag staat vrijwel vast dat Van Gogh bij de haastige voltooiing van het doek als jonge helper heeft meegewerkt.

Het was al bekend dat Vincent van Gogh bij de opening van het panorama aanwezig was. Een brief aan broer Theo waarin Vincent schreef dat Mesdag’s panorama maar één gebrek had, namelijk dat het geen gebreken had, komt hiermee in een ander daglicht te staan. Een onderzoek moet uitwijzen of de hand van Van Gogh ook nog op andere plekken te ontdekken is.

Het Panorama Mesdag is het oudste panorama ter wereld op z'n originele locatie. Hendrik Willem Mesdag, bekend schilder van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast. Het is het grootste schilderij van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden