diep+uitgids27donderdag

Den Haag wacht in het najaar een tentoonstelling van grote kwaliteit: de drie meesters Cézanne, Picasso en Mondriaan zijn er te zien. In het Gemeentemuseum wordt vanaf 17 oktober getoond welke invloed Paul Cézanne had op schilders als Picasso en Mondriaan. Voor het eerst sinds een halve eeuw zijn er weer werken van de Fransman Cézanne te zien, zoals de Baadsters en de landschappen met de Mont Sainte-Victoire.

Anton Mauve is in zowel Teylers Museum in Haarlem als het Singer in Laren (NH) dé smaakmaker van het nieuwe seizoen. In een gezamenlijke presentatie brengen de twee musea de belangrijkste Nederlandse schilder van de tweede helft van de 19de eeuw voor het voetlicht met een vrijwel compleet overzicht. Teyler kiest voor de Haagse, de Haarlemse en de Amsterdamse jaren in het oeuvre van Mauve. Het Singer belicht gelijktijdig (van 18 september tot en met 17 januari) de Larense periode.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam hervat een traditie door de wintertentoonstelling aan de cultuur van een niet-westers land te wijden. Na eerder aandacht te hebben besteed aan oorden als Mongolië, Mexico, Marokko, Turkije en Afghanistan is deze winter de beurt aan het sultanaat Oman, waar de islam de overheersende religie is. De Nieuwe Kerk laat in 250 stukken Oman vooral zien als een zeehandelsnatie die ooit intensieve contacten met de VOC onderhield; het land bezit immers havens aan de Golf van Oman en de Arabische Zee die op de route van Europa naar de Oost liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden