Diep tevreden kinderen die in de bergen leven

REMKE DE LANGE

Die Kinder vom Napf
Regie: Alice Schmid

¿¿

De kinderen uit Napf wonen in zo'n afgelegen berggebied waarvan je je als toerist afvraagt: hoe leven mensen hier? Deze documentaire laat het zien.

Vijftig Zwitserse bergkinderen wonen tot zo'n tien kilometer van school. In het openingsbeeld hoor je ze in het donker, zaklamp op het hoofd, puffend door de sneeuw stappen. Ach, wat sneu, denk je even. Maar in de vier seizoenen waarin filmmaakster Alice Schmid de kinderen volgt, komen ook veel zonnige momenten langs. De film schetst een beeld van kinderen die ver van moderne complexiteiten en elektronica opgroeien - en daar diep tevreden mee lijken.

Wanneer de sneeuw is gesmolten en de hemel boven de bergen strakblauw is, mogen de koeien de wei in en krijgt de moestuin nieuwe plantjes. Even later is het tijd om gras te maaien, zomaar wat tussen de paardenbloemen te zitten en in het hooi te rollen. Op school leren ze het alfabet en accordeon spelen van onderwijzers van de oude stempel: streng, maar toegewijd.

De film, vol blonde kinderen, oogt bij vlagen zo idyllisch dat het plattelandsromantiek wordt: meer Astrid Lindgrens 'Emil' dan de sobere Franse onderwijshit 'Etre et Avoir'. Mooie momenten ontstaan wanneer de kinderen in de camera over hun dagelijks bestaan vertellen: over een koe die een tweeling heeft gekregen, hoe je een kalkoen slacht, en over geesten die rondwaren. Meer dan een contrast schetsen met grootsteedse kinderen elders in Zwitserland - en omringende landen - lijkt Schmid niet te pretenderen. In kalme beelden, altijd de spitse bergen op de achtergrond, eindigt ze na een jaar met een volksdansuitvoering: de kinderen uit Napf dansen op koperblazermuziek, gekleed in deftige zwarte jasjes en lieflijke witte pofmouwen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden