Diep in blessuretijd zorgt Hans Visser met vrije trap voor felbegeerd doelpunt

UTRECHT - Voor de samenstellers van het programmaboekje voor de wedstrijd FC Utrecht-Go Ahead Eagles was er nog geen sprake van doemdenken. In een vlaag van stoutmoedigheid plaatsten ze de data van de nacompetitie in het huisorgaan.

Het was een juiste keuze, maar het gelijk was tegelijkertijd wel heel voorbarig. Utrecht won met 1-0 zonder een moment het eredivisieniveau te halen en gaat nog vier zware examens tegemoet.

Meer dan negentig minuten zocht het allegaartje van Ronald Spelbos vruchteloos naar een opening. Pas toen scheidsrechter Van Dijk diep in de blessuretijd een handsbal van Schenning bestrafte, kreeg Utrecht waar het lang naar had gezocht: een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Bij die gelegenheden beschikt de club over een beproefd wapen, de dit seizoen van MVV overgekomen Hans Visser. Met een krullend schot langs de muur bezorgde hij Utrecht een resultaat, waar de thuisclub niet meer op gerekend had. De vreugde was zo groot dat rechterspits Dries Boussatta scheidsrechter Van Dijk letterlijk in de armen vloog.

Dat Utrecht-Go Ahead een wedstrijdbeeld zou geven waarbij de nummer achttien van de ranglijst het spel dicteerde, was vooraf voorspelbaar. De nood is hoog in de Domstad. FC Utrecht heeft in haar lange historie altijd de gang naar de eerste divisie kunnen vermijden. De kwaliteit van de huidige spelersgroep is echter zo treurig dat Spelbos in de laatste duels nog slechts kan hopen op een afdoende dosis opportunisme.

Gisteren leverde dat genoeg koddige beelden. De wedstrijd was een moderne uitvoering van comedy-capers, zo zeldzaam waren de ballen die op de bestemde plaats aankwamen. Go Ahead wilde al helemaal niet meewerken en had bij voorbaat de 0-0 voor heilig verklaard. Utrecht wilde wel maar presteerde niets. Afgezien van de betrouwbare inbreng van Vierklau - nota bene de speler die volgend jaar naar Vitesse vertrekt - had Utrecht niets te bieden.

Utrecht leeft nog, maar trainer Spelbos kan onmogelijk een gelukkig man zijn. In de voorhoede presteerde Boussatta het alle lijnen dicht te lopen, toonde de nog niet wedstrijdfitte Hofstede aan slechts te kunnen dienen als blinde stormram en stond Van Loen het grootste deel van de negentig minuten in buitenspelpositie. Hoe de lange huilebalk in Japan zijn grote populariteit vergaarde, valt onmogelijk te verklaren. Tegen Go Ahead viel hij uitsluitend op door zijn misselijke Schwalbes - hij probeerde zo drie keer een strafschop te versieren - en het heftig gesticuleren bij elke correcte beslissing van Van Dijk.

Het Utrechtse middenveld maakt evenmin een imponerende indruk. De Jong deed er - door angstvallig dicht bij zijn bewaker Michels te blijven - alles aan de bal niet in bezit te krijgen, zijn falende collega Van der Net probeerde dat juist wel. Via combinaties was het doel van Oscar Moens derhalve onbereikbaar. De Utrecht-verdedigers restte niets anders dan de bal bij voortduring hoog in het doelgebied te pompen, hopend op een opleving bij Hofstede en de vallende ziekte van Van Loen. Dat had geen enkel resultaat, maar Spelbos is al blij als hij de komende tijd in dezelfde opstelling verder kan: “Dat zou voor deze ploeg, na alle wisselingen, wel eens goed zijn.”

De analyses van de trainers waren van een haast even bedenkelijk niveau als de wedstrijd zelf. Trainer Ab Fafié meende na het duel zelfs dat hij de juiste koers had gevaren. De kleine kansjes die Go Ahead in de tweede helft kreeg sterkten hem in zijn absurde opinie. Henk ten Cate mocht vorig seizoen Deventer de rug toe keren, omdat hij een aanvallende tactiek voorstond. De Amsterdammer maakt nu furore bij Sparta. En Go Ahead? Dat heeft gekregen wat het wilde. Fafié wilde niet zien hoeveel hoofdbrekens Tammer en Heering hun bewakers bezorgden bij de spaarzame uitvallen. Eén mooie kans voor Nani, dat was toch al heel mooi geweest, dacht hij. De lafhartige houding van Fafié, die met meer aanvallende bedoelingen FC Utrecht vrijwel zeker op de knieën had gekregen, brengt ook de Deventer ploeg nu serieus in moeilijkheden. De marge met FC Utrecht bedraagt nog slechts twee punten en Go Ahead is na gisteren een even serieuze kandidaat voor de laatste plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden