Diensten mogen meer gaan afluisteren

Exterieur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD. Beeld anp

De geheime diensten AIVD en MIVD mogen meer gaan afluisteren, maar er komt ook meer controle. Dat blijkt uit het conceptvoorstel voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten dat vandaag openbaar is gemaakt.

De diensten kunnen straks onder meer chatsessies, e-mails en telefoongesprekken die via de kabel gaan onderscheppen. Het gaat dan om 'metadata' zoals nummers en tijdstippen van de gesprekken. Nu mag alleen verkeer via de ether worden afgetapt, terwijl tegenwoordig meer dan 90 procent van het dataverkeer via de (glasvezel)kabel gaat.

Met deze nieuwe bevoegdheden moeten onder meer jihadstrijders beter kunnen worden opgespoord. Ook moet het meer bescherming bieden tegen cyberaanvallen en spionage, aldus een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Verscherpt toezicht
Daar staat tegenover dat het toezicht op de diensten wordt verscherpt. Ook mogen onderschepte gegevens nog maar een bepaalde tijd worden bewaard. Verder mogen 'diverse bijzondere diensten' alleen nog maar worden gebruikt na toestemming van de minister.

De onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) krijgt meer macht. Het orgaan wordt ook een zelfstandige klachteninstantie en kan bindende oordelen gaan geven.

Armslag
Het wetsvoorstel bouwt voort op het rapport van de commissie-Dessens die eind 2013 stelde dat de diensten meer armslag moeten krijgen. Vorig jaar was bekend geworden dat de samenwerking en uitwisseling van getapte informatie met buitenlandse zusterdiensten wordt veranderd. Dat mag pas nadat de minister toestemming heeft gegeven.

Het kabinet zei toen meer grip te willen krijgen op het verstrekken van metadata aan het buitenland. Destijds bleek dat Nederlandse diensten 1,8 miljoen metadata hadden getapt van Nederlanders en die hadden gedeeld met de Amerikanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden