Dienstbare, harde onderhandelaar

Het was een lastige spoedvacature. Gezocht: een Britse diplomaat in Brussel die én internationaal het klappen van de zweep kent én enig enthousiasme kan opbrengen voor het komende vertrek uit de Europese Unie.


Van de nieuwe Britse EU-ambassadeur in Brussel, Sir Tim Barrow, weten we in ieder geval dat het eerste klopt. Wat hij precies van de beoogde Brexit vindt, is minder duidelijk. De 52-jarige Barrow volgt Ivan Rogers op, de Brusselse topdiplomaat die deze week onverwacht opstapte als 'permanente vertegenwoordiger', zoals de EU-ambassadeursfunctie formeel heet (de EU is immers geen land).


Wat opvalt aan de karakterschetsen die anonieme collega's over Barrow geven tegenover zowel de Financial Times als website EurActiv.com is dat hij nogal volgzaam schijnt te zijn. "Hij zal doen wat hem wordt opgedragen", aldus één zo'n bron.


Dat is vermoedelijk precies het soort diplomaat dat Londen de komende jaren in Brussel nodig heeft. Een 'klassieke overheidsdienaar', zegt een ander, al staat Barrow ook te boek als een stevige onderhandelaar.

Wrijvingen

Barrow was van 2011 tot 2015 ambassadeur in Moskou, een moeilijke periode in de betrekkingen tussen Rusland en de rest van Europa. Van 2006 tot 2008 was hij Brits ambassadeur in Oekraïne. Hij heeft ook verschillende diplomatieke functies bekleed in Brussel en zou dus moeten weten hoe het daar ongeveer werkt.


Dat laatste was een van de grote kwaliteiten van Rogers, die, zo mogen we aannemen, is vertrokken vanwege wrijvingen met de thuisbasis. Zijn opmerkingen over de verwachte complexiteit van het Brexit-proces werden hem in Britse regerings- en tabloid-kringen niet in dank afgenomen.


Vooral Rogers' schatting dat dit proces, inclusief alle ratificaties in andere EU-landen, wel eens tien jaar zou kunnen duren, leverde hem het stigma van zwartkijker op, een wrokkige pro-EU-diplomaat die het proces vanuit Brussel eerder zou vertragen dan op weg helpen. 'Rogers vervreemdde de ministers in de regering van Theresa May van zich omdat hij de onhebbelijke gewoonte had de waarheid te vertellen', zoals EurActiv.com gisteren schreef.


Als Barrow de man is die rond de Brexit-onderhandelingen volgzaam de instructies van de regering-May opvolgt, zal hij toch eerst moeten weten wat die zijn. Tot nu toe is immers nog onduidelijk wat voor soort relatie met de EU Londen precies nastreeft: talloze Brexit-varianten vliegen al een tijdje door de lucht.


Naar verwachting zal May volgende maand haar Brexit-visie in een toespraak ontvouwen. Uiterlijk eind maart zou ze dan het EU-artikel 50 moeten activeren, over het beëindigen van het lidmaatschap. Dan kan ook Tim Barrow aan de bak.


in het nieuws omdat...


... Sir Tim Barrow de nieuwe Britse EU-ambassadeur in Brussel wordt. Hij is de opvolger van Ivan Rogers die deze week onverwacht zijn functie neerlegde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden