Diekstra met ziekteverlof na beschuldiging plagiaat

Van een onzer verslaggevers LEIDEN - De Leidse hoogleraar en bestseller-auteur prof. dr. R. Diekstra is vrijwillig met ziekteverlof gegaan op aandrang van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Leiden.

Het bestuur zal nieuwe beschuldigingen over het overnemen van citaten van andere schrijvers zonder bronvermelding aan een diepgaand te onderzoek onderwerpen. Professor dr. P. Drenth, voorzitter van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, vraagt zich af of Diekstra nog in zijn functie gehandhaafd kan worden.

Diekstra stond vorig jaar met Het geestige lichaam (oplage 49 000) nummer een op de lijst van best verkochte boeken over zieleroerselen. Hij liet daarmee de paus, Jomanda en Emile Ratelband ver achter zich.

Gisteren werd bekend dat Diekstra in zijn boek Het Onderste Boven in ruime mate gebruik heeft gemaakt van teksten van diverse Amerikaanse collega's, zonder expliciete bronvermelding.

Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Leiden heeft gisterochtend met Diekstra gesproken over de jongste publicaties in het weekblad Vrij Nederland. Hem is te verstaan gegeven, dat de universiteit wetenschappelijk wangedrag in de vorm van het omvangrijk en veelvuldig citeren van derden zonder bronvermelding vanzelfsprekend niet tolereert.

Diekstra citeert niet alleen uit de Amerikaanse bestseller How to heal a depression, maar ook uit Caring for the Mind. Ook in een eerder boek heeft Diekstra fragmenten uit een Amerikaanse uitgave vrijwel letterlijk overgenomen.

Dat blijkt uit een artikel in het laatste nummer van het weekblad Vrij Nederland (VN). Twee weken geleden meldde het weekblad al dat Diekstra voor zijn boek Het Onderste Boven, dat verscheen naar aanleiding van de gelijknamige televisieshow, een passage had gebruikt uit How to heal a depression van Bloomfield en McWilliams. In het nummer van deze week worden meer voorbeelden gegeven van plagiaat.

- Zie ook pagina 9: Ernstig wetenschappelijk wangedrag

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden