Diefstal koper stijgt naar recordhoogte Bij koperdiefstal vaak grote schade

Er is een explosieve stijging van het aantal koperdiefstallen, zeggen bedrijven, verzekeraars en politie. Vooral bliksemafleiders worden op grote schaal ontvreemd.

De prijs van koper is de afgelopen tijd naar recordhoogte gestegen, vanwege de enorme vraag uit China. Daardoor is de metaalsoort ook populair onder dieven, die het vaak via tussenpersonen verkopen aan handelaren.

Vooral bliksemafleiders zijn populair, omdat deze uit 100 tot 500 kilo koperdraad bestaan. Dat brengt op de zwarte markt al snel 500 tot 2500 euro op. Het Bossche bedrijf Jules Goossens, leverancier van dergelijke systemen, schat het aantal diefstallen landelijk op 30 tot 50 per week. „In voorgaande jaren waren het er hooguit vijf per jaar. Nu worden alleen wij al twee keer per dag gebeld”, zegt directeur Rob Barnhoorn.

De diefstallen vinden meestal plaats op bedrijfsgebouwen met een plat dak, waarop het koperdraad is gespannen. Meer dan een betonschaar heb je over het algemeen niet nodig om het spul los te krijgen. „Op zo’n plat dak kun je vrij onzichtbaar werken, en de gebouwen staan vaak op industrieterreinen die ’s avonds verlaten zijn.”

Niet alleen bliksemafleiders worden gegapt. Er zijn zelfs begrafenisondernemers die nabestaanden adviseren de koperen urn niet onbewaakt neer te zetten, bijvoorbeeld in de tuin. Ook bouwplaatsen zijn een gewild werkterrein van koperdieven. In Den Haag ontstond gisterochtend een gaslek, omdat dieven koperen gaskranen uit leegstaande panden hadden verwijderd.

VERVOLG OP NEDERLAND 5

Bij koperdiefstal vaak grote schade

Verzekeraar Interpolis bevestigt de toename. Uit hun registratie van 2006 blijkt dat bliksemafleiders meer dan ooit verdwijnen, maar ook rollen koperdraad van bouwplaatsen. „Bij de aanleg van een sportcomplex verdween eerst alle koper op rol. Een tijdje daarna kwamen de dieven voor de tweede keer om het reeds gelegde koper weer uit te graven”, zegt Marije van Breugel.

De verzekeraar overweegt gericht beleid te ontwikkelen tegen koperdiefstal, zoals voorlichting aan verzekerden die risico lopen. „Het is niet alleen het koper dat gestolen wordt. Bij de diefstal zelf ontstaat vaak ook veel schade. Zo had een ondernemer laatst last van lekkage. Toen hij vervolgens op het dak ging kijken, bleek zijn installatie voor bliksemafleiding vernield. Dat was ook de oorzaak van de lekkage.”

Leverancier Jules Goossens adviseert klanten tegenwoordig maar om aluminium bliksemafleiders aan te schaffen. Die zijn net zo goed als de koperen variant, maar stukken minder gevoelig voor diefstal.

De politie heeft ondertussen de handen vol aan de diefstallen. Het politiekorps Gelderland-Midden kampte eind juli met een golf van koperdiefstallen. Zo werden in enkele weken veertig inbraken gepleegd. Daarvoor werden acht mensen aangehouden. Het korps heeft landelijke aandacht gevraagd voor het probleem en surveilleert ondertussen extra bij leegstaande gebouwen en bouwterreinen.

Marije van Breugel van Interpolis vermoedt dat de gestolen waar wordt afgezet bij kleine handelaren, de sjacheraars. „Het is moeilijk om daar een vinger achter te krijgen. Ook komt het in golfbewegingen voor. Nu is het koper, volgend jaar kan het best weer iets anders zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden