Dieet

Trouw-redacteur Anita Lowenhardt wil 20 kilo afvallen. Op deze plaats doet ze de komende tijd elke maandag verslag van haar pogingen dat ideaal te bereiken. Op een afslankinstituut en met een dieet. Vandaag aflevering 3

Anita Lowenhardt

Het dieet van het instituut bevat voor mij weinig nieuws. De afgelopen twintig jaar probeerde ik elk nieuwe methode die volgens serieuze kranten of pulpbladen, vrienden, of vage bekenden absoluut zou leiden tot het gedroomde figuur. Soms hielp het, maar zonder uitzondering werd ik daarna, volgens het beruchte jojo-principe, weer dikker, zelfs omvangrijker dan ervoor.

Ik geurde naar aceton na het Atkinsdieet, walgde van eieren tijdens het Mayodieet, voelde m'n maag knorren onder het duizend-calorieën-regime, werd 'high' van de citroensap-vastenkuur, stond op de weegschaal voor aap in een zaaltje vol Weight Watchers-adepten en dronk een lekker wijntje in de Montignac-periode. Het enige dat ik weigerde, waren enge Belgische en andere pillen waar vriendinnen razendsnel van afvielen. Sommigen zouden een lintworm hebben bevat, van een andere hield een enkeling een hartritmestoornis over.

Het regime dat het instituut voorschrijft, is een kruising tussen 'Weight Watchers' en duizend-calorieën-ellende. Je moet om de tweeëneenhalf uur eten, maar dan wel zeer mondjesmaat. En één wekelijkse rauwkost- of fruitdag in acht nemen. Het strenge instituutsmeisje - jong en slank - kijkt zuur, als ik zeg dat ik, vanwege onwillige darmen, geen melkproducten mag hebben en niet een hele dag rauwkost of fruit verdraag. Geopperde alternatieven kunnen haar goedkeuring niet wegdragen en op mijn aankondiging dat ik het op m'n eigen manier ga doen, volgt een meewarig lachje.

Ik ben vastbesloten een dieet te volgen dat ik de rest van mijn leven kan volhouden, op een zondige dag na, zo af en toe. Een goede vriendin (ook 50+) doet al een paar jaar haar eigen dieet, verloor er talloze kilo's door en oogt energieker dan ooit.

Het principe is kinderlijk eenvoudig. Men verdele het etmaal in drie maal acht uur. Na het opstaan is slechts fruit toegestaan, daarna vast je twee uur, alvorens acht uur lang te eten waar je zin in hebt - met dien verstande dat dat weinig dient te zijn als er veel vet afmoet - en de laatste acht uur wordt gevast, zoals meestal als je slaapt.

Om er nog een schepje bovenop te doen, besluit ik om zeker een jaar lang alcohol en suiker voor gezien te houden. Niet makkelijk tijdens de feestdagen, maar feestelijke etentjes beperken zich bij mij niet tot december en die twintig kilo moeten er af. Koste wat kost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden