Diederik Samsom wordt in Kieskompas steeds geschikter geacht voor het premierschap

Diederik Samsom dit weekend op campagne in Amsterdam.Beeld ANP

Diederik Samsom, de lijsttrekker van de PvdA, wordt door de kiezers die Kieskompas tot nu toe invulden (rond 400.000), steeds meer gezien als een geschikte kandidaat voor het premierschap.

Sinds Kieskompas half augustus de lucht inging, weet hij het gat met de huidige premier, VVD-lijsttrekker Mark Rutte steeds verder te dichten. SP-lijsttrekker Emile Roemer, door invullers van Kieskompas toch al niet de meest geschikte premierskandidaat gevonden, ziet het gat met Samsom alleen maar groter worden. Hij wordt inmiddels ongeveer even geschikt gevonden als CDA-leider Sybrand van Haersma Buma.

De PvdA was volgens de opiniepeilingen van vorige week hard op weg terug te komen in de kiezersgunst. Dit beeld wordt bevestigd bij analyse van de antwoorden van mensen die op onder meer www.trouw.nl vragen van het Kieskompas beantwoordden.

De invullers van het Kieskompas moeten onder meer de lijsttrekkers een rapportcijfer geven van nul tot tien voor de mate waarin hij geschikt wordt geacht voor het premierschap. Samsom is in de tweeënhalve week dat Kieskompas nu kan worden ingevuld teruggekomen van een duidelijk gemiddelde onvoldoende naar een cijfer dat zweeft rond de 6. Rutte daarentegen is op de weg terug. Bij de start van Kieskompas kreeg hij gemiddeld nog een ruime 6,5, terwijl dat nu nog net een 6 is.

Roemer komt gemiddeld uit op een rapportcijfer van 4,8, ongeveer hetzelfde cijfer als Van Haersma Buma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden