RecensieBoek

‘Die zomer met Jente’ over een grimmige vriendschap

null Beeld

Als de tienjarige Marie verhuist verliest ze haar liefste vriendin, maar de nieuwe is veel spannender.

Ze verzonnen een plek, een oord zonder kerk,/ van planken, beton en haastig metselwerk,/ een pad, een speeltuin, parkeergelegenheid,/ de straten staan vol, maar de hemel is wijd.”

Zo introduceert Enne Koens treffend het decor van ‘Die zomer met Jente’: een nog zielloze nieuwbouwwijk in aanbouw. Marie (10) en haar ouders horen bij de eerste lichting bewoners. Ze verhuist er met tegenzin heen, want ze moet haar beste vriendin Zoë in de stad achterlaten.

Algauw krijgt ze een nieuw maatje, maar die is heel anders dan Zoë. Koens zet deze Jente (12) intrigerend neer als een wispelturig, tamelijk onsympathiek kind. Ze is bazig, vrijpostig en explosief en dat karakter is sterk in details doorgevoerd: ze belt zelfs altijd hard aan.

Dat Marie graag vriendinnen met haar wil zijn, is toch aannemelijk. Jente is ook spannend, zit vol plannen, neemt risico, heeft al ‘heuvels’ onder haar T-shirt en durft zomaar met grote jongens te praten. De meisjes zijn bovendien min of meer tot elkaar veroordeeld.

Tegelijkertijd brengt het Marie in gewetensnood: kan ze dit wel maken tegenover Zoë? Zo gaat dit boek niet alleen over het krachtenveld in een verse vriendschap, maar ook over het verwateren of behouden van een oude: “Was dit hoe het ging als je zo ver bij elkaar vandaan woonde? (…) Dat je vergat de ander te missen, omdat er van alles gebeurde en je met anderen speelde en dat je dan langzaam, zonder het zelf door te hebben, opeens geen beste vriendinnen meer was?”

null Beeld

De zanderige wijk spreekt tot de verbeelding. De ruige polder om de hoek, spelen met bouwmaterialen, onvoltooide woningen om ’s avonds stiekem in rond te hangen. Koens roept de avontuurlijke zomersfeer in haar frisse taal uitstekend op, net als de herkenbare dynamiek tussen de levensechte kinderen die er wonen. Jongens met brommers, de kuil-hut in het hoge gras, waar Marie en Jente Fruitella en Donald Duckjes verstoppen, Calippo’s kopen na het zwemmen, de geruchten over een opgegraven lijk en een naburig ‘sekseiland’.

De vriendschap tussen Jente en Marie wordt steeds grimmiger. Marie vindt het moeilijk haar grenzen aan te geven, Jente is soms ronduit gemeen en pleegt verraad. Knap bouwt Koens de onderhuidse spanning op tot aan een onheilspellende scène op een spoorbrug, waar de proloog naar vooruit wees.

Enne Koens
Die zomer met Jente
Ill. Maartje Kuiper. Luitingh-Sijthoff; 184 blz. € 15,99. Vanaf 10 jaar.

Oordeel: verbeeldingsvol verteld, knap en spannend opgebouwd.

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden