Die vlucht beschrijven en geen laatste zin toevoegen Hagar Peeters

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Hoe komt u aan dit motto?

"Het zijn dichtregels van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska, uit het gedicht 'Een foto van 11 september'. Het gaat over de beelden uit 2001 die we allemaal kennen, van mensen die in uiterste nood uit de Twin Towers springen. De laatste regels van dat gedicht luiden:

Ik kan maar twee dingen voor hen doen -

die vlucht beschrijven

en geen laatste zin toevoegen

Door de laatste regel weg te laten en dus de sprong van de slachtoffers van de aanslagen niet op de grond te laten eindigen, geeft Szymborska ze een eeuwig leven."

Waarom heeft u juist deze regels als motto gekozen?

"Omdat dit volgens mij literatuur is. Het is een appendix bij een alternatieve werkelijkheid, in dit geval door de doden van 11/9 in een gedicht eeuwig voort te laten leven, een herkansing te geven. In mijn debuutroman 'Malva' ben ik met de regels van Szymborska verder aan de haal gegaan. De hoofdpersoon, Malva, de jong overleden dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda, is door haar vader altijd verzwegen. Omdat ze is geboren met een waterhoofd. In het boek heb ik Malva een stem gegeven, haar verhaal laten vertellen in een poging om iemand te bereiken die nooit gevonden is. Zoals Szymborska die cruciale regels wegliet, zo voegt Malva de hare juist toe, en dat is dit boek geworden."

Heeft u aan deze spreuk ook iets in het dagelijks leven? Bijvoorbeeld bij de bakker?

"Vind ik wel. Je bent met je gedachten altijd ergens anders, ook als je naar de bakker gaat. Er is altijd een andere werkelijkheid achter die bakker. Het leven alleen is niet genoeg, het is heel veel meer. Maar als het gedachtenloos beleefd wordt dan is het heel weinig. Dat is de kracht van literatuur: laten zien wat iemand denkt of voelt. Literatuur wordt vaak gezien als iets extra's, maar dat is het niet. Alle boeken zijn de noodzakelijk toegevoegde regels aan de werkelijkheid. Kanttekeningen bij een wereld die soms mislukt."

Hagar Peeters (1972) is dichter en schrijver. Ze debuteerde in 1999 met de dichtbundel 'Genoeg gedicht over de liefde vandaag'. In 2015 verscheen haar debuutroman 'Malva'; komend voorjaar komt de nieuwe editie uit van haar non-fictieboek 'Gerrit de Stotteraar, biografie van een boef'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden