Opinie

Die vier miljard euro van Wilders bestaan niet

Staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen op werkbezoek in Kenia. Beeld Getty Images
Staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen op werkbezoek in Kenia.Beeld Getty Images

Vier miljard bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking? Onmogelijk, want de hulp ligt vast in internationale verdragen.

De PVV heeft de laatste tijd het CDA herhaaldelijk getreiterd door eerst vier miljard aan bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking te eisen­, voordat er over andere bezuinigingen gesproken kan worden. Wilders moet ervan uitgaan dat het CDA het kabinet niet zal durven laten vallen. Hij volgt in ieder geval consequent zijn verkiezingsprogramma, want met een bezuiniging van vier miljard blijft nog over: de noodhulp plus nog zo'n dikke 150 miljoen.

Maar, vier miljard bezuinigen op ontwikkelingshulp kan niet. Dat is een leuk woordspelletje voor de achterban. Nederland zit vast in een web van internationale verdragen en afspraken. Nederland kan alleen vier miljard bezuinigen als het besluit uit de Europese Unie te stappen (minister De Jager heeft net ingestemd met een verhoging van 2 procent van het Europese budget), de Wereldbank te verlaten, uit alle belangrijke organisaties van de Verenigde Naties te gaan, tot 2016 lopende contracten met particuliere ontwikkelingsorganisaties te schenden, geen beursstudenten meer toe te laten, en baggeraars niet meer te laten baggeren.

Een dikke drie miljard aan ontwikkelingshulp ligt vast, volgens een ruwe schatting. Er kunnen enkele honderden miljoenen worden geschrapt, door alle hulp aan de nu nog 33 (binnenkort nog 15) partnerlanden te stoppen. Dat is ook een schending van afspraken, maar die zijn waarschijnlijk minder hard. De hele internationale pers zal over Nederland heenvallen. Nederland zal zijn goede naam kwijt zijn in veel ontwikkelingslanden.

Maar er is meer. Er is de oude afspraak dat rijke landen 0,7 procent van hun bnp aan ontwikkelingshulp zouden gaan geven. De VS wezen de norm van het begin af aan af. Vier landen (Noorwegen, Zweden, Denemarken en Nederland, later ook Luxemburg) hielden zich meer dan 35 jaar aan de norm.

Omdat andere landen niet meedoen, lijkt het of Nederland er ook vanaf zou kunnen. Maar dat is een halve waarheid. De VN sprak in 2000 de Millenniumdoelen af, twee jaar later beloofde de Europese Unie namens­­ alle lidstaten dat zij in 2015 0,7 procent van hun bnp aan hulp zullen geven (en de nieuwe lidstaten 0,35 procent). Die afspraak is later herhaald. De Europese Commissie houdt sindsdien precies bij wat de voortgang is.

Spanje zat tot voor kort op schema. België zou de afspraak halen in 2010, maar redde het net niet. De Duitse conservatieve regering heeft opnieuw beloofd op 0,7 te zitten in 2015. De Britse Conservatieve regering nam de norm heel concreet in haar regeringsprogramma op. Volgens­­ deze zijn er met ontwikkelingshulp 'miracles' verricht en is er geen enkele twijfel over het nut van hulp. Nederland heeft haar belofte om op 0,8 procent te blijven geschonden. Op ontwikkelingssamenwerking is door deze regering meer bezuinigd dan op welke post ook.

Natuurlijk zullen vanwege de euro-crisis verschillende zuidelijke lidstaten de norm (bij lange na) niet halen. De Europese Commissie beschikt ook op dit punt niet over sancties. Veel belangrijker echter is dat de Europese Commissie en de lidstaten zich met hun afspraken hebben gecommitteerd aan het verdelen van de lasten van mondiale problemen van onderontwikkeling. Net zoals op veel meer Europese terreinen de lasten worden gedeeld. Dat voorkomt dat landen zelf niets doen omdat andere landen wél hun verantwoordelijkheid nemen.

We kunnen doen of Nederland geen deel meer van de wereld is. En internationale afspraken en toezeggingen schenden, uit internationale organisaties stappen. Dat zal de eigen economie schaden. Maar vooral: wat zal Nederland een eng land worden, als het zich zo isoleert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden