Recensie

Die usb-stick van Bin Laden

null Beeld Leon de Winter - Geronimo
Beeld Leon de Winter - Geronimo

Osama bin Laden is niet dood, hij leeft. Of althans, hij heeft na de Amerikaanse raid op zijn schuilplaats in Abbottabad nog een paar jaar geleefd, alvorens hij door een stel Saudiërs alsnog geliquideerd werd. Vlak voor zijn vermeende executie heeft een Amerikaanse eenheid er namelijk een nep-Osama neergezet, die wel is doodgeschoten, terwijl de echte voor strenge ondervraging is meegenomen.

Rob Schouten

Aldus Leon de Winter in zijn bizarre if-history 'Geronimo', codenaam voor de actie 'kill or capture Bin Laden'. Osama, door De Winter consequent Usama genoemd (ook al alsof hij het beter weet dan wij), alias UBL, reed 's nachts vermomd op een brommertje door de Pakistaanse dreven om een luchtje te scheppen en vanille-ijsjes voor zijn vrouwen te halen.

Op een van die expedities pikt hij een verminkt Afghaans bedelaresje op, Apana, van wie de Taliban oren en handen hebben afgekapt, omdat ze er verderfelijke westerse muziek mee beluisterde en speelde, te weten Bachs Goldbergvariaties 'waarin elke noot natuurlijk en wonderlijk op de volgende aansloot en een stroom van harmonie teweegbracht die boven de natuur uitsteeg', jawel.

Krukkepoot
UBL zorgt goed voor de kleine, die bij hem thuis ontdekt dat Amerikahater nummer één een usb-stick in handen heeft met belastend materiaal tegen president Obama (die zou wel degelijk moslim zijn of zoiets). De stick, verborgen in een krukkepoot, komt terecht bij onwetend buurjongetje Jabbar, die de kruk verkoopt en de stick later uit angst verbrandt.

Tom, voormalig lid van de Amerikaanse special forces, heeft Apana aan de Goldbergvariaties en daarmee aan haar verminking geholpen, reden waarom hij probeert haar op te sporen en te redden door haar naar Amerika mee te nemen. Lukt dat of lukt het niet? Enzovoort.

Het heeft er alle schijn van dat De Winter zich heeft overeten aan televisieseries als 'Homeland' en 'House of Cards', een indigestie die hij in 'Geronimo' weer probeert uit te braken, anders kan ik het verhaal in deze roman niet duiden. Afblussen met een slokje Lars von Trier in wiens 'Breaking the Waves' de heldin als een hedendaagse heilige ten hemel vaart. Evenzo lijkt wonderkind Apana aan het eind haar handen miraculeus terug te hebben gekregen, aldus geruchten dat ze her en der in Pakistan de Goldbergvariaties vertolkt.

Clichés
Wat bezielt Leon de Winter? vraag je je na 'Geronimo' af. Al jaren grossiert hij in romans op de volvette Amerikaanse toon, lekker spannend en snel, vol primaire emoties en duizelingwekkende acties, maar deze laatste overtreft zijn vorige produkten nog eens. Dit is regelrechte pulp, onvermengde kitsch en je krijgt het gevoel dat De Winter het erom doet.

Geen effect wordt onbenut gelaten: UBL is een slechterik met sentimenten, Tom de nobele heros, Apana een soort culturele Malala; ook de obligate Joodse tak in deze De Winter-roman beantwoordt aan de clichés: hoogbegaafde Israëlische veiligheidsofficieren zijn bezig de wereld van het vermeende kwaad te zuiveren.

De Winters stijl is gespierd met speed en siliconen. Tom fantaseert over de verblijfplaats van UBL: "Zit UBL op een boot? Aan de kust? Karachi? Megastad, meer dan tien miljoen mensen. Loopt onze vriend daar ontspannen rond. Zonder baard, bril op, misschien ook wel kaalgeschoren, heeft iets aan zijn neus en oogleden laten doen. Beste plek om onder te duiken, metropool. Zeker in de chaos van Pakistan. En de codenaam voor als jullie hem gegrepen hebben en in de ogen kijken? Wat moeten jullie aan de bazen in Fort Bragg doorgeven?"

'Geronimo' dus, titel van een boek dat ik alleen kan verklaren als script voor een echte C-film. Benieuwd wie deze 'target-destroyed'-trash gaat verfilmen. Mij zullen ze er niet zien.

Leon de Winter: Geronimo. De Bezige Bij; 368 blz, €19,90

___
Wat heeft Leon de Winter zelf over zijn nieuwe boek te zeggen? Trouw interviewde hem onlangs. "Het is interessant om je af te vragen of er alternatieven zijn voor het bestaande verhaal, zoals we dat allemaal kennen. Soms zit dat alternatief, dat tegenverhaal, heel dicht op de werkelijkheid, in dit geval vond ik het nodig om een aantal dingen juist uit die werkelijkheid te halen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden