Column

Die Tommy Wieringa toch, wat een empathie!

Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Laten we het incident snel en beschaafd relativeren: de ene aanslag is de andere niet. In Parijs stierf in 2015 bijna een hele redactie na de aanslag van de gebroeders Kouachi op Charlie Hebdo. 

Eergisteren stierf niemand nadat een onbekende zijn bestelbusje tegen de gevel van dagblad De Telegraaf had gekwakt en in brand gestoken. Bovendien lijkt geen jihadist, maar eerder iemand uit het criminele circuit achter de aanslag te zitten.

Maar goed een aanslag is een aanslag, ook al treft deze de krant van de chocoladeletters aan de Amsterdamse Basisweg. Plichtmatig wordt wel gesproken van een aanslag op de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid, en er wordt solidariteit betuigd met de getroffenen. Maar deze Telegraaf is wel – sorry hoor – rechts. 

Applaus

Inwendig wordt er daarom wel gegrinnikt over de aanslag op het enige rechtse landelijke dagblad dat het land rijk is (in ons beroep zijn we volgens enquêtes met een goede 80 procent links) en in één geval werd er zelfs geapplaudisseerd. Nou ja, laten we dit ook relativeren: er werd niet geklapt om de aanslag, maar om een opmerking over de aanslag. En dit gebeurde niet in een kelder vol radicalo’s met bivakmutsen, maar tijdens een net fuifje van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Aanwezig bij dit jaarcongres van de VNG waren een paar duizend burgemeesters, wethouders en ambtenaren, zeg maar de crème de la crème van de lokale politiek.

En ook schrijver en columnist Tommy Wieringa was van de partij. Hij werd door journalist Twan Huys over ‘de toenemende invloed van criminelen op het openbaar bestuur’ aan de tand gevoeld. Toepasselijk vond daarom Huys om Wieringa, die vanaf september bij NRC Handelsblad de plek van Bas Heijne zal overnemen, te vragen op de aanslag bij De Telegraaf te reageren. Wieringa zei alleen: “Dat werd tijd”. En dat vond hij ook van de eerdere aanslag op weekblad Panorama.

Moord op Willem van Oranje

De zaal vol burgemeesters ontplofte bijkans en velen applaudisseerden (het videofragment is overal op internet te zien). Die Tommy toch! Wat een empathie! Wat een gevoel voor solidariteit binnen het beroep! En wat een hart op de goeie plek! Minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken zei het gisteren ‘ongepast’ te vinden dat er in de zaal werd gelachen, maar dit terzijde. 

Gelukkig is Wieringa geen medewerker meer van de Telegraaf Media Groep zoals enkele jaren geleden toen hij in Spits (treinkrantje dat nu ter ziele is) publiceerde. Zou hij toen ook hebben gevonden dat ‘dat tijd werd?’ Of als die bestelbus de gevel van zijn nieuwe werkgever had getroffen? Anders dan de minister en velen op sociale netwerken heeft hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch vooral geen mening over de opmerking van zijn nieuwe columnist: “Wieringa is nog niet eens begonnen bij ons. Maar al was dat wel zo; het is niet mijn rol om daarop commentaar te leveren (...) ik was er bovendien niet bij.”

Ook op 11 september 2001 was deze topjournalist er trouwens niet bij. En ook was hij niet aanwezig bij de moord op Willem van Oranje. Daarom zwijgt hij ook liever hierover.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden