Die terroristen vrijlaten, dat was een goed plan

Memo aan de Syrische delegatie, Hotel de la Paix, Genève. Ter attentie van Mr. Walid al-Moeallem, minister van buitenlandse zaken.

Afzender: president Basjar al-Assad.

VERTROUWELIJK

Mijn waardering en felicitaties voor uw optreden tot dusver, in het bijzonder bij de openingssessie: veertig minuten spreektijd, terwijl Ban Ki-moon slechts tien minuten wilde toestaan. Excellent. We houden de boodschap helder en eenduidig: het volk van Syrië verdedigt zich tegen het internationale terrorisme van Al Kaida en aanverwante organisaties. Mijn media-adviseur Bouthania Shaaban verwoordde het uitstekend in haar interview met CNN: "Het wahhabisme waar wij tegen vechten, probeert ons mee te slepen in een religieuze oorlog, en het is niet alleen extreem gevaarlijk voor Syrië, maar voor de hele moderne wereld." Houd die lijn vast - Bouthania doet het prima.

Ga niet mee met pogingen van de VN om de officiële agenda te volgen: het gaat tegen ons belang in om de bewoordingen van Genève I ('onderhandelingen moeten leiden tot een overgangsregering') terug te laten keren bij Genève II. Desnoods lopen we weg. Wij moeten alles afwijzen wat ruimte geeft aan de oppositie. Er bestaat niet zoiets als oppositie, er bestaat alleen terrorisme. Zoals ik deze week heb gezegd tegen persbureau AFP: "De extremistische terroristen hebben de laatst overgebleven posities weggevaagd van de groepen die het Westen als gematigd portretteert. Die groepen bestaan niet meer. We hebben nu te maken met één extremistische groep die is samengesteld uit verschillende facties."

Walid, mijn broeder, je bent ambassadeur geweest in Roemenië. Je hebt aan de Ceausescu's kunnen zien wat er gebeurt als de oppositie de zaak overneemt; dan eindigen we tegen de muur. Voor ons is elke overgang de ondergang.

Het moet zonder meer mogelijk zijn het Westen ervan te overtuigen dat wij vechten tegen moorddadige terroristen en niet tegen onschuldige democraten - het is tenslotte steeds meer de waarheid. Al Kaida-leider Zawahiri zei het donderdag zelf in zijn videoboodschap: hij riep zijn strijders op een einde te maken aan ons 'seculiere, sektarische, onrechtmatige en criminele regime' en 'een rechtvaardige islamitische staat' op te richten. De eerste Westerse inlichtingendiensten hebben zich al weer bij ons gemeld, met het verzoek of we toch niet kunnen samenwerken tegen het internationale jihadisme. Het antwoord is nee. Niet zolang men tevens uit is op onze nederlaag.

Het was goed, broeder Walid, dat wij in 2011 de islamistische strijders uit de Sednaja-gevangenis hebben laten vertrekken. Ze hebben precies gedaan wat wij van hen verwachtten: het verzet geradicaliseerd, de burgerbeweging in de marge gedrukt, een heilige oorlog ontketend. We kenden ze, we wisten dat ze in Irak waren geweest om daar aanslagen te plegen tegen de Amerikanen, en we twijfelden er niet aan dat ze zich nu zouden voegen bij de overige islamistische strijders in Syrië. Neem Aboe Khaled, nu bij Al Kaida. Of Aboe Ali, nu hoofd van de sjariarechtbank in Raqqa. Of al die anderen - onlangs werden ze netjes opgesomd in een krant in Aboe Dhabi. Ze hebben hun werk goed gedaan en zolang ze zich vooral keren tegen het Vrije Syrische Leger laten we hen hun gang gaan.

Maar wat ik me soms afvraag, beste Walid: worden ze niet te sterk, deze terroristen van ons? Ze kennen geen grenzen, dat beangstigt me wel eens. Daar moeten we het nog eens over hebben als je terug bent uit Hotel de la Paix.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden