Die strandvilla's, waarom ook niet

De eerste zestien strandvilla's bij Hoek van Holland zijn klaar, vanaf deze week worden ze verhuurd. Er is nog een serie in aanbouw, er moeten er 74 komen, hier op de hoek van het strand en de toegang tot de Rotterdamse haven.

Ik had deze primeur makkelijk kunnen laten liggen, ware het niet dat dat bouwen aan de kust in een kwade reuk is komen te staan, sinds minister Schultz de regels wilde versoepelen.

Een handtekeningenactie voorkwam dat: de VVD-minister trok haar plan schielijk in. Ze bleef er ontspannen onder; ze stelde het wel op prijs dat zoveel mensen zich druk maakten om de kust.

Maar dat wil niet zeggen dat de kwestie van tafel is. Ondernemers blijven het strand als bouwterrein zien. Dezer dagen is er weer volop discussie - inclusief rechtszaak - over strandhuisjes bij Kijkduin, een paar kilometer ten noorden van Hoek van Holland.

In het protest tegen lossere regels kwamen tot vervelens toe de kilometerslange appartementenflats aan de Belgische kust voorbij.

Maar ook zag ik beelden van houten huisjes op het strand bij het Zeeuwse Vrouwenpolder.

Ik heb er wel eens met mijn neus voor de ramen gestaan, en eerlijk gezegd zou ik er dolgraag een paar dagen zitten. Ik ben dol op strand en zee, hoe dichter je erbij kan komen hoe beter, wat mij betreft.

Maar persoonlijke voorkeur mag niet altijd leidend zijn voor je oordeel, dat weet ik ook wel. Maatschappelijk belang moet soms voorgaan. Dus ook al vind ik die huisjes zelf nog zo leuk, er kunnen andere argumenten zijn om er toch tegen te ageren. Maar lastig is dat wel als die twee heel erg botsen.

Een beetje gespannen nam ik daarom gisteren de trein naar Hoek van Holland Strand. Al zijn deze villa's twee verdiepingen hoog en komen er 74, ik ben bang dat ik ook voor dit project ga vallen, en dat ik ook hier niet zie hoe die vaste vakantiehuizen het strand verpesten.

Tussen trein en strand spreek ik een ouder echtpaar, ze doen elke dag hun ronde over het strand. In het zwembad heeft mevrouw week in week uit moeten horen hoe vreselijk die nieuwbouw op het strand is.

Maar mopperaars heb je altijd, zegt ze. Zelf denkt ze meer aan de mensen die bij het bouwbedrijf werk hebben gevonden.

Na een klein winkelcentrum - alles dicht - sla ik linksaf het strand op. Aan de overkant van de Nieuwe Waterweg zie ik fabrieksrook, installaties, hijskranen, windmolens. De boot naar Engeland komt voorbij.

Op het strand passeer ik vier strandtenten, in eentje staat een gehaktbal op het menu van 350 gram. Vlakbij de monding van het kanaal staan de villa's. Er wordt druk gebouwd, er staan bestelbusjes en auto's op het strand maar een van de bouwers bezweert dat hier echt geen vast parkeerterrein komt.

Ik kan het niet helpen, maar ik vind die huisjes erg onschuldig, zeker in deze industriële omgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden