Column

Die 'slechte mentaliteit' zit diep in het DNA van de Nederlander

null Beeld Foto: Jörgen Caris
Beeld Foto: Jörgen Caris

Niet zo lang geleden was de filedruk een van de voornaamste redenen die Nederlanders met emigratiedrang opgaven voor hun aanstaande breuk met het vaderland. Maar nu blijkt het ressentiment van de emigranten niet meer in het stilstaand verkeer te zitten. Nee, het rancuneuze venijn van de zelfhaters met reisplannen druppelt tegenwoordig langs nieuwe breuklijnen.

Gisteren bleek uit onderzoek van de EmigratieBeurs dat 23 procent van de kandidaten hun drassige oorsprong wil ontvluchten vanwege de 'slechte mentaliteit'. Niet die van henzelf natuurlijk, want zoals bekend 'de hel, dat zijn de anderen'. En die anderen zijn in de loop der jaren grover, onbeleefder en hufteriger geworden, vinden ze.

In een woud van opgestoken vingers is het niet bijster moeilijk om dat ene juweeltje te vinden dat als embleem voor de spijtoptanten kan fungeren. Zou na 21 december van het vorige jaar een nieuwe emigratiegolf zijn gesignaleerd? Op die dag lanceerde Geert Wilders zijn meest opzienbarende tweet van het decennium. Die was bedoeld als antwoord op diegenen die hem vroegen afstand te nemen van de gewelddadige onbeschoftheid van azc-tegenstanders ('Daar moet een piemel in'): 'Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels'.

Toegegeven: met het perspectief van deze wilde twitteraar als mogelijke premier, mag je best de neiging krijgen om naar het oerwoud van Papoea-Nieuw-Guinea te verkassen. Maar laten we alles in proportie zien: Geert Wilders is voorlopig maar één van de 150 Kamerleden.

Diep in het DNA
Laat ik het zo zeggen: ik heb mijn bedenkingen over deze nieuwe theorie over emigratiebehoeftes. Dertien jaar geleden al probeerde toenmalig premier Balkenende de vermeende 'slechte mentaliteit' met zijn toverformule 'Fatsoen moet je doen' te bestrijden. Een poging die strandde bij de grimas van een grof tutoyerende Ali B. in een tv-studio. Ook toen werden geen emigratiegolven gesignaleerd. De waarheid is dat die zogenaamde 'slechte mentaliteit' al eeuwen bestaat en diep in het DNA van de Nederlander zit verankerd.

Je hoeft alleen maar de relazen te lezen van buitenlandse reizigers vanaf de 17de eeuw om daar een idee van te krijgen. Bijna zonder uitzondering noteerden ze - soms rennend voor hun leven want door Hollands gepeupel achterna gezeten - hoe lomp, onzedelijk, grofgebekt en agressief die moerasbewoners wel waren.

Levende distilleerkolf
En dan was het fameuze 'adieu canards, canaux, canailles' van Voltaire nog netjes (vaarwel grachten, roddel en tuig). Neem nou Diderot in zijn boek 'Over Holland': "Wie een dikke Hollander altijd met een pijp in zijn mond ziet, daarbij zijn kolossale gestalte in aanmerking neemt en zich bedenkt dat hij zich voedt met boter en melk, zal waarschijnlijk moeten denken aan een levende distilleerkolf die zichzelf aan het distilleren is."

Ik zou zeggen: heb vrede met de dikke kroketvretende en grofgebekte Hollander in jezelf! En als het anders niet gaat, ja... mag ik het à la Aboutaleb zeggen: rot toch op!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden