Die premiestijging van zorgverzekeringen blijkt mee te vallen

Beeld ANP

Het premieseizoen voor de zorgverzekeraars is begonnen. Alle verzekeraars moeten vandaag de premie voor het basispakket in 2019 bekend hebben gemaakt. Eerder dit jaar bereidde het kabinet Nederlanders voor op een stijging van tien euro per maand. Dat blijkt mee te vallen.

CZ (3,6 miljoen klanten) verhoogt de zorgpremie met 8,55 euro per maand naar 124,80 euro. Bij VGZ (3,8 miljoen klanten) komt er 4,75 euro per maand bij en gaat naar 120,95 euro. Menzis (2,2 miljoen klanten) doet er 3 euro bovenop en komt op 122 euro per maand. De premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis (3,4 miljoen klanten), de Basis Zeker, stijgt met 7,50 euro naar 126,95 euro per maand. Deze vier verzekeraars hebben 86 procent van de markt in handen. De grootste onder de kleintjes is DSW. Deze premie bij deze verzekeraar gaat met 4,50 euro omhoog (naar 112 euro).

Goedkoopste

De goedkoopste premie ligt dit jaar op ongeveer 93 euro, de duurste op 123 euro. Een verschil van 30 per maand terwijl de dekking van het basispakket overal hetzelfde is. De verschillen hebben vooral te maken met het soort polis van een verzekerde. Het scheelt nogal of iemand een budget-, natura- of restitutiepolis heeft. In het kort komt het er op neer dat patiënten bij een budgetpolis alleen bij een beperkt aantal ziekenhuizen of thuiszorgorganisaties terecht kan. Bij de naturapolis is de keus iets groter en bij de restitutiepolis bepaalt de klant helemaal zelf waar hij of zij naartoe gaat.

Prijsverschillen ontstaan ook doordat de ene verzekeraar scherper inkoopt dan de ander. Daarbij geldt: hoe groter de verzekeraar, des te meer inkoopmacht en daardoor lagere prijzen. De meeste winst kan een verzekeraar boeken bij de ziekenhuizen. Van elke euro aan premie, gaat ongeveer 50 cent naar de ziekenhuizen. Als een verzekeraar afspraken maakt over bijvoorbeeld beperkte opnameduur van patiënten of minder snel behandelen, scheelt dat in de kosten en dus in de premie.

Ergernis

Prettig voor de premiebetaler, maar tegelijkertijd zijn de scherpe onderhandelingen een bron van ergernis bij vooral huisartsen en thuiszorg. Om het wat bot te stellen: de reden dat de wijkverpleegkundige zo snel moet werken en niet even koffie kan drinken, heeft te maken met de lage premie.

Er zijn meer redenen voor verschillen tussen de premies. Een grote verzekeraar is bijvoorbeeld per klant meer kwijt aan administratie- en personeelskosten dan een verzekeraar die alleen online werkt.

Gemiddeld kost de zorg elke Nederlander dit jaar 5239 euro. Volgend jaar is dat 5490 euro. Dat bedrag is opgebouwd uit belastingen, de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet die de werkgever direct overmaakt, eigen betalingen via het eigen risico en de premie. Van al die componenten stijgt de premie het sterkst: van 1308 dit jaar naar 1432 volgend jaar. Dat is het tientje per maand waar het kabinet rekening mee hield.

Financiële reserves

Dat de premie toch lager uitkomt, komt omdat de verzekeraars bijleggen uit de financiële reserves. De Consumentenbond vindt dat verzekeraars meer uit de eigen reserves moeten putten om de premie laag te houden. Dat kan, maar dan is het vet op de botten wel sneller weg. De verwachting is dat verzekeraars nog een paar jaar aan reserves hebben om de premiestijging te dempen. Die stijging is niet te voorkomen omdat er medisch steeds meer mogelijk is en Nederlanders ouder worden.

Die miljarden euro’s in de kassen van verzekeraars? Nee, die mogen zij niet gebruiken. De Nederlandsche Bank wil namelijk dat verzekeraars een buffer hebben voor het geval iets mis gaat, zodat zij niet kunnen omvallen.

Lees ook:

Schrap het eigen risico en verhoog de zorgpremie. Dan betalen ook rijken meer

Door het hoge eigen risico gaan mensen met een laag inkomen of een chronische ziekte eerder zorg mijden, weet oud-huisarts Kees Rovers. Dat vraagt om een aanpassing, vindt voormalig huisarts Kees Rovers.

Nederlanders wisselen zelden van zorgverzekeraar

Stijging van de zorgpremie en het eigen risico leidt tegen het einde van het jaar geregeld tot discussie in politiek Den Haag, toch blijken Nederlanders niet zo gevoelig voor de prijzen van zorgpolissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden