'Die jongens hebben recht op onderwijs, maar niet bij ons'

Ouders eisen voor kinderen plek op de school die ze wegstuurde

"Stelt de overheid onze onderwijzers in staat om onze tent te runnen of niet?", vraagt directeur Eric van 't Zelfde van scholengemeenschap Hugo de Groot in de Rotterdamse wijk Charlois zich af.

Voor de bestuursrechter in Rotterdam eisten de ouders van een 15-jarige tweeling gisteren dat Hugo de Groot hun kinderen in genade aanneemt. De twee werden in maart van de school verwijderd, nadat ze een medeleerling tegen het hoofd zouden hebben geschopt. Beelden zijn vastgelegd op een camera.

De schooldirectie deed aangifte wegens openlijke geweldpleging en is ook voor het overige onverbiddelijk. "De jongens hebben recht op onderwijs maar een terugkeer op onze school is uitgesloten", zei directeur Van 't Zelfde in de aanloop naar het kort geding. Dat werd op verzoek van de ouders achter gesloten deuren gehouden.

De mishandeling was voor de directie de climax van een lange periode van malheur. Beide jongens zouden geen respect hebben getoond voor hun docenten, medeleerlingen en de schoolregels. Waarschuwende woorden aan de ouders over het gedrag van de tweeling leidden volgens de directie niet tot verbetering.

Een school die leerlingen verwijdert, moet er volgens de Leerplichtwet zelf voor zorgen dat hun elders onderwijs wordt geboden. Van 't Zelfde heeft dat geprobeerd. Bij die pogingen bleef hij helder. "Ik vertelde andere schooldirecties dat zij zijn weggestuurd vanwege mishandeling. In Nederland is er een uitruil met leerlingen die van school zouden moeten worden verwijderd. Aan die koehandel werk ik niet mee."

In zaken als deze moeten ouders en leerlingen zelf een andere school zoeken, vindt Van 't Zelfde. Hij heeft de tweeling conform de wet aangemeld bij een onderwijsopvang. Aangezien de opvang vol is, is het tot dusver bij hun aanmelding gebleven. Van 't Zelfde: "Onze school presteert prima, in een fantastische sfeer. Dan kan het niet dat enkelen de boel frustreren. Van onze leerlingen slaagt 93 procent. Het kan toch niet zo zijn dat de Leerplichtwet zegt: "Niks mee te maken Hugo de Groot, je neemt die jongens terug in het klaslokaal".

Advocaat M. el Hachmioui van de ouders wil niet reageren. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden