'Die Hollanders zijn lastig hoor, heel lastig'

PARAMARIBO - “Dies na wan vergaande brutaliteit foe Holland!” Een vrouw op leeftijd blikt hevig verontwaardigd in de camera. In een mengeling van Surinaams en Nederlands spuit zij haar gal. “Want unu Sranang, we zijn een soevereine staat. En Bouterse is een Surinamer zoals alle Surinamers! A man in kwestie a no a probleem. Y sab san a probleem? A probleem a Holland wani Sranang baka nanga alla eng goedoe!” (Het probleem is dat Nederland Suriname terug wil, met alle rijkdommen.)

De Surinaamse Televisiestichting (STVS) heeft een beproefd propagandamiddel uit de kast gehaald: via het straatinterview 'de mening van de samenleving' de huiskamer inslingeren. Het televisiejournaal opende zaterdag met wat 'de man van de straat' vindt van het signaleringsverzoek tegen Bouterse, dat Nederland wereldwijd door Interpol liet uitgevaardigden. De vrouw vervolgt haar tirade. “Bouterse heeft ons laten weten dat we Surinamers zijn! Nederland wil nog steeds de baas over ons wil spelen. Dat kan niet meer!”

Zo gaat het nog enkele minuten door, in het gezwollen jargon dat nog bekend is uit de jaren tachtig, toen het ook niet zo goed ging tussen het destijds legergroene Suriname en zijn voormalige kolonisator. “Die Hollanders, ze willen Bouterse bestrijden. Ze zijn lastig hoor, heel lastig! Als het er op aankomt dat we ze allemaal moeten wegsturen, dan moeten we ze wegsturen. We moeten als Surinamers een vuist maken. Wij proberen onze dingen op onze eigen manier te doen, maar zij steken hun neus telkens in onze zaken!”, briest een man. Een ander vervolgt: “Een ding moet Nederland wel goed weten: dat deze oude politiek, en deze traditionele manier van uitbuiten van derde-wereldlanden, in Suriname in elk geval tot staan gebracht moet worden!” De laatste spreker in de rij: “Nou komen ze met een scenario. Onze nationale leider moet weg, zodat het doel van Nederland dan een beetje makkelijker realiseerbaar is. Maar Nederland vergeet een ding: dat die bewustwording van Bouterse reeds wortel heeft geschoten bij de jeugd, de leiders van morgen. Dus als Nederland Bouterse via een laaghartig proces wil weghebben, dan zal ze ook de jeugd moeten wegcijferen!”

Volgens een ingewijde waren de straatinterviews zorgvuldig voorbereid. De waarnemend directeur van de STVS, Kenneth Moerlie, zou de nieuwsdienst hebben geïnstrueerd de interviews te maken op een bepaald uur van de dag, bij de ingang van het Krasnapolskyhotel aan de Doministraat. Bij aankomst stonden de 'toevallige voorbijgangers' al klaar. Moerlie bevestigde gisteren dat hij de opdracht voor de straatinterviews had gegeven, maar ontkende de set-up. “In de Doministraat vind je een dwarsdoorsnede van de samenleving. Alle reacties die we kregen, waren positief voor Bouterse”, zegt de waarnemend directeur.

Bij de STVS-nieuwsdienst wilde niemand commentaar geven. Moerlie, die sympathiseert met de regeringspartij NDP van Bouterse, werd bij de STVS aangesteld na het aantreden van de regering-Wijdenbosch, als opvolger van de ontslagen Glenn Truideman, die uit het kamp van oud-president Venetiaan kwam.

Geregisseerd of niet, het uitzenden van de straatinterviews kan gezien worden als een reactie op het Nederlandse televisieoptreden van Docters van Leeuwen, waarin deze aankondigde de verdachte Bouterse binnen een jaar voor het gerecht te zullen slepen. Paramaribo bestempelde dit optreden als 'ongehoord'. Ook uitspraken in Nova van oud-defensie-attaché in Paramaribo, kolonel Siem van Nugteren, als zou een aanzienlijk deel van het Surinaamse leger uit 'een drugsbende' bestaan, wekten grote irritatie. - Vervolg op pagina 4

Paramaribo bezint zich op tegenmaatregelen VERVOLG VAN PAGINA 1

In een reactie op een Surinaamse diplomatieke protestnota over de televisieprogramma's, liet Den Haag weten zich niet te kunnen mengen in de inhoud van televisieprogramma's vanwege de persvrijheid. De regering Wijdenbosch wijst er in de vrijdag verzonden brief aan Den Haag op dat de staatssecretaris van defensie onlangs heeft geprobeerd druk uit te oefenen op de regering van Aruba, om te bewerkstelligen dat de lokale pers daar zich minder negatief gaat opstellen tegen de aanwezigheid van Nederlandse mariniers.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag heeft laten weten dat vanaf vandaag een antwoord verwacht mag worden op de Surinaamse brief van vrijdag, waarin gevraagd wordt het signaleringsverzoek tegen Bouterse bij Interpol in te trekken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Nederland aan dit verzoek zal voldoen. De Tweede Kamer heeft over vrijwel de gehele breedte zich positief uitgelaten over het signaleringsverzoek. Voor de Nederlandse justitie lijkt er geen weg terug. De plotselinge versnelling in het onderzoek naar de vermeende drugshandel en witwaspraktijken van Bouterse, die in Paramaribo als 'politieke actie' wordt uitgelegd, kan er op wijzen dat het openbaar ministerie de beschikking heeft gekregen over een of meer kroongetuigen. Het gerechtelijk vooronderzoek sleepte zich tot voor kort al ruim drie jaar voort, zonder dat het tot een concrete zaak kwam.

Mogelijke vervolgmaatregelen van de regering in Paramaribo deze week zijn het terugsturen van de Nederlandse ambassadeur, waarna het hoofd van de afdeling ontwikkelingssamenwerking op de Nederlandse ambassade in Paramaribo zaakgelastigde zou kunnen worden. Wellicht, maar die kans lijkt kleiner, is ook het raamverdrag voor vriendschap en democratie tussen beide landen in het geding. In een protocol bij dit bedrag staat geregeld hoe een groot deel van de resterende verdragsmiddelen zal worden uitgegeven. Op dit moment ligt er nog zo'n half miljard aan Surinaamse verdragsmiddelen in de Haagse schatkist.

Desi Bouterse zou vannacht (Nederlandse tijd) tijdens een 'spoed-massameeting' zijn licht laten schijnen over de zaak. Verwacht werd dat hij fel zal ageren tegen Nederland. In de Ware Tijd van zaterdag liet hij de volgende schriftelijke verklaring plaatsen: Ik til niet zo zwaar aan Desi Bouterse of hoe men hem ook noemen wil. Mijn primaire verantwoordelijkheid die de meerderheid van het Surinaamse volk mij heeft opgedragen en die ik aanvaard heb, weegt voor mij het zwaarst. Alles wat buiten deze opgedragen verantwoordelijkheid valt is daaraan ondergeschikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden