Die Haghe doet inspiratie en mentale kracht op in Camp Nou

Achteraf is het natuurlijk gemakkelijk praten maar het bezoek van Die Haghe zaterdagavond aan FC Barcelona - Valladolid zou best eens de olie geweest kunnen zijn die de vastgeroeste raderen in de Haagse ploeg smeerde. De zinnen verzetten, weg uit de hotelsleur en even niet denken aan de al maanden durende vormcrisis maakte de geesten rijp voor de finale tegen AKC. Die Haghe speelde een degelijke wedstrijd en won de Europa Cup: 19-16.

,,Het was een gok'', gaf coach Hans Leeuwenhoek toe over het bezoek aan Barça. Anderzijds deed Die Haghe in Camp Nou voldoende inspiratie op om te zien hoe je een dergelijke klus moet oppakken. Net als Barcelona verkeert Die Haghe niet in het beste doen. Zo zichtbaar als zaterdagavond bij de voetballers de chemie in het team ontbrak, zo helder straalt ook Die Haghe dat al maanden uit. Die Haghe zag Barcelona worstelen, volharden en uiteindelijk, in de extra tijd, winnen (3-1).

Leeuwenhoek, een dag later na afloop eenzaam een sigaretje rokend in het gangetje naar de kleedkamer, weg van de drukte en het feestgewoel: ,,Het was heel leerzaam. Hoe bij zo'n topploeg heel lang niemand de verantwoordelijkheid durft te nemen om op doel te schieten. Zulke ervaringen, daar kon ik wat mee in de wedstrijdbespreking. Ik hoop dat het geholpen heeft, dat het een bijdrage is geweest aan het resultaat.''

Alzo was Die Haghe genoeg gewapend om de finale tegen AKC naar zich toe te trekken. Daarmee werd de Haagse club de vijfde in het rijtje PKC, Rohda, Oost Arnhem en Deetos die de Europa Cup mee naar Nederland brengt en de bokaal bijna een jaar in de prijzenkast mag zetten.

Natuurlijk vond heel korfballend Nederland dat de Hagenaars de missie in Catalonië maar even tot een goed einde moesten brengen. Dat verwachtingspatroon kon echter niet gebaseerd zijn op de verrichtingen van Nederlandse kampioenen in het verleden, want die lieten nog wel eens een steekje vallen.

Oost Arnhem was in 1997 de laatste die -ook in Terrassa- volkomen onverwacht de Alfons Janssens Trophee in Belgische handen zag verdwijnen en daarvoor hadden ook Deetos en Fortuna die nare ervaring al eens meegemaakt. En omdat in 1998 een Nederlandse club op het Europa Cup-toernooi ontbrak, is de Cup na de zestien gespeelde toernooien al vijfmaal in Belgische handen geweest.

Het was dus geen makkie, maar Die Haghe versloeg AKC in een stevig, maar altijd fair duel. Dat laatste tekent de ontmoetingen tussen Nederlandse en Belgische korfballers: buiten het veld de grootste vrienden, tussen de lijnen opponenten die elkaar fysiek fors aanpakken onder het oog van een incapabele scheidsrechter.

Ditmaal was de Brit Steve Jones de arme referee die als een wanhopige verkeersagent trachtte de orde te bewaren die hij al in de eerste minuten door een te laconieke houding verspeeld had. Jones is zo'n scheidsrechter die nog gelooft in het sprookje dat een topsporter weleens een overtreding zonder opzet maakt.

,,Wij Belgen moeten wel fysieker spelen, omdat de Hollanders technischer zijn'', verweerde AKC-speler Steve de Jonghe zich. ,,Die Haghe heeft meer schotkracht en een betere rebound.''

Die Haghe-speler Kees Slingerland, die het tegen De Jonghe heel moeilijk had, kreeg gelijk met zijn bewering voor de wedstrijd dat winst op de Belgische kampioen absoluut geen vanzelfsprekendheid zou zijn. ,,AKC steekt er in België met kop en schouders bovenuit. Er spelen zeven internationals in die ploeg. Dit gaan we niet even winnen'', had hij voorspeld.

In zijn vak was de rol van Rob Middelhoek van cruciaal belang. De lange import-Hagenaar schakelde international Dave Cools uit en daarmee verstoorde hij de aanvoerlijn naar De Jonghe, die tegen het eind zijn scherpte verloor.

Het duel was heel lang spannend. Bij rust (11-11) en tot halverwege de tweede helft (14-14) kon het nog alle kanten op. In de slotperiode boette ditmaal eens niet Die Haghe aan kracht en vechtlust in, zoals zo vaak de laatste tijd, maar AKC. In Terrassa was gisteren de mentale kracht sterk genoeg om het Belgische geweld te weerstaan. Met dank aan Barça.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden