Weblog

Die gekke Aussies willen van hoogspanning af

Moet ik mijn zonnestroom toch met een HRe-ketel combineren? Beeld
Moet ik mijn zonnestroom toch met een HRe-ketel combineren?

Het Australische Sydney wil de komende jaren kleine elektriciteitscentrales in elke kelder. In Nederland zouden we ze waarschijnlijk hre-ketels noemen, of zoiets. In ieder geval moet het veel energie, CO2 én netwerkkosten besparen.

Een van de hoofdthema's van mijn weblog, het zal inmiddels iedereen duidelijk zijn, is hoe je met zonnepanelen op het dak ook op de donkerste winterdagen nog groene stroom uit je stopcontact krijgt. Een van mijn ideeën daarover was om zonne-energie te combineren met een HRe-ketel, een hoogrendement cv-ketel die ook elektriciteit produceert, een zogeheten wkk-systeem. oftewel warmte-krachtkoppeling. De reacties op die suggestie waren bepaald niet juichend...

In Australië hebben ze òf mijn weblog niet goed gelezen (wat ze gezien de reputatie van Nederland op het gebied van zonne-energie vergeven zou worden), òf iets bedacht dat de nadelen van zo'n HRe-ketel wegneemt. Nou, het is in ieder geval mede het laatste. Want op het argument dat je met een HRe-ketel toch weer gewoon fossiele brandstof verstookt, opperen ze alvast dat in de toekomst de ketels gestookt kunnen worden met bio-gas.

Ze pakken het in Sydney meteen groots aan. Er is een plan opgesteld dat uiteindelijk tot 410 MW aan wkk-capaciteit in de stad moet leiden, of meer. Daar hebben ze diverse redenen voor. De eerste is dat grote energiecentrales slordig omspringen met energie. Van alle energie die je er in stopt, in de vorm van gas, olie of kolen, verlaat soms maar 30 procent de poorten van de centrale in de vorm van stroom, aldus de initiatiefnemers.
Dat is volgens mij wat erg somber gerekend, maar dat er bij grootschalige stroomproductie veel energie verloren gaat in de vorm van warmte is een feit. Sydney denkt die afvalwarmte goeddeels te kunnen benutten door de stroom dus in kleine huis- en kantoorcentrales op te wekken.

Bijkomend voordeel is dat je dan minder hoeft te investeren in kostbare hoogspanningsnetten. Grote centrales moet je immers op zulke netten aansluiten, terwijl de stroom die je thuis opwekt alleen een laagspanningsnet nodig heeft. Besparen op het netwerk is financieel erg aantrekkelijk, aangezien de netwerkkosten in Australië ongeveer de helft van de totale stroomrekening uitmaken, zo hebben ze in Sydney uitgerekend. Op den duur zouden ze er helemaal los willen komen van het kostbare hoogspanningsnet.

Net ook in Nederland duur
De helft van de stroomkosten voor het netwerk, dat leek me veel. Maar als ik kijk hoe dat met de Nederlandse stroomrekening voor consumenten zit, dan kan dat wel zo'n beetje kloppen. Een Nederlands huisgezin verbruikt gemiddeld zo'n 3300 kWh per jaar. Als je de retour te ontvangen energiebelasting verrekent, betaal je voor 3300 kWh netto zo'n 300 euro per jaar (eenmalige stuntprijzen niet meegerekend). Daarnaast betaalt elk huishouden apart de netwerkkosten en die bedragen nu pakweg 260 euro per jaar. Dat is dus bijna de helft van de 560 euro die een huishouden per jaar in totaal voor zijn stroom kwijt is.

Zouden de gemeentebesturen van bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Den Haag eens in Sydney op werkbezoek moeten gaan? Die Aussies lijken bij nader inzien toch zo gek nog niet...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden