Opinie

Die drukke dertigers vergeten de zingeving

Bijbel op de kansel van een protestantse kerk. Beeld anp
Bijbel op de kansel van een protestantse kerk.Beeld anp

TIM VAN IERSEL   Veel dertigers worstelen met de grote vragen van het leven. Ze kunnen inspiratie vinden bij nieuwe vormen van christelijke meditatie, denkt Tim van Iersel (zelf 30).

De huidige dertiger is opgegroeid in een meerkeuzemaatschappij. Er zijn voor hem of haar veel keuzes. Te veel zelfs, zoals psychologe Nienke Wijnants overtuigend heeft aangetoond en verwerkt in haar populaire boek 'Het dertigersdilemma' (2008).

Het gaat om levensbepalende keuzes, zoals: trouwen, samenwonen, of toch single blijven? Wel of geen kinderen? Deze carrière uitbouwen of een totale switch maken? Dan komt daarbij nog sociale druk: doen mijn vrienden het beter dan ik? De tijdsdruk maakt de stress compleet: als ik nog kinderen wil, kan ik dan nog wel een extra studie doen? De vele keuzes kunnen leiden tot een (dertigers)dip, of zelfs een crisis.

"Ergens tussen al die grootse keuzes fladdert er soms een zingevingsvraagstuk voorbij", zei Geeske Hovingh, voorganger in de Amsterdamse Studenten-ekklesia, deze week in Trouw, in het artikel 'Waar is de God van de dertigers?' Veel dertigers die nog wel christelijk zijn opgevoed, zoeken voor de grote vragen in het leven niet langer het antwoord in de kerk of het geloof. Het gaat in de praktijk echter verder dan het 'voorbij fladderen' van zingevingsvraagstukken, tussen al die grote keuzes.

'Innerlijke god'
Dertigers hebben moeite met grote en levensbepalende keuzes, juist omdat ze niet goed overweg kunnen met zingevingsvragen. De vragen naar de zin gaan vooraf aan die andere keuzes. Wie geen goede antwoorden weet te vinden op de zingevingvragen, heeft vervolgens moeite om levensbepalende keuzes te maken. Het begint dus bij zingeving.

Het klopt dat de kerk voor veel dertigers buiten beeld is. Zij zoeken het meer in 'de innerlijke god' en 'de boeddha in jezelf'. Zonde vind ik dat.

Want hoewel het boeddhisme populair is en natuurlijk interessant vanwege het exotische oosterse karakter, is het toch veel prettiger om richtingwijzers in vertrouwde taal te kunnen vinden. Het grootste deel van de dertigers spreekt de taal van de christelijke traditie het best. Waarom zou je dan niet juist daarin, in je 'native spiritual language', je richting en zin zoeken?

Christelijke meditatie
Elementen die hedendaagse dertigers zoeken, zoals authenticiteit, 'de god in jezelf' en meditatie worden gelukkig steeds meer herontdekt in de christelijke traditie.

Een belangrijke aanjager daarvoor is mijns inziens de beweging rondom christelijke meditatie. Zij biedt de dertiger én de kerk de mogelijkheid nieuwe, maar tegelijk bekende, spirituele bronnen aan te boren die aansluiten bij de vragen van de huidige tijd.

Het legt immers nadruk op stilte, aandacht, authentieke geloofservaring en het loslaten van je ego. Zelfs 'de god in jezelf' klinkt dan niet vreemd, wanneer je bedenkt dat de kerk toch een rijke traditie heeft rondom de Heilige Geest die in ons woont.

Paradoxaal genoeg stuit je, in die soms eindeloze authentieke zoektocht naar jezelf, vaak op de weg om jezelf te verliezen en je ego los te laten. Je wordt dan niet de 'god van je eigen leven', maar geeft je juist over.

Wij hebben als dertigers, die zijn opgegroeid met het idee van de maakbare identiteit, de kans die waardevolle spirituele bron in bekende taal te herontdekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden