Review

'Die Draco Malfidus is een echte rattebak'

Vanaf vandaag is het dan eindelijk allemaal in het 'echt' te bewonderen; de bezemkast van de familie Duffeling, de zwevende kandelaars, de van richting en verdieping veranderende trappen op Zweinstein, de levende schilderijen en de vliegende bezemstelen. Trouw-recensente Jann Ruyters, die de Harry Potter-film vorige week donderdag besprak (na te lezen op www.trouw.nl/film), vond de film 'perfect maar iets te braaf'. Maar wat vinden de jonge Potter-deskundigen van de lang verwachte verfilming? Trouw stuurde drie Potter-fans naar 'Harry Potter en de steen der wijzen' en vroeg hen om hun oordeel.

Tijn Siderius (10 jaar) Het zit goed in elkaar

Ik vond de film ten eerste leuk. Ik vond het alleen jammer dat sommige stukken uit het boek waren weggelaten. Als je het boek hebt gelezen, zal je waarschijnlijk denken: ,,Wat jammer dat ze sommige stukken hebben weggelaten.''

Ik vond wel dat de film goed in elkaar zat. Vooral de scène waarin Harry Potter zwerkbalde. Het is heel mooi om ze te zien vliegen op bezemstelen.

Het kasteel Zweinstein was precies zoals ik me had voorgesteld. De kroeg 'De lekke ketel' van waaruit je naar de Wegisweg gaat, had ik me kleiner voorgesteld.

De film is op het eind best spannend. Vooral als je het boek niet gelezen hebt, omdat je dan niet weet dat het goed afloopt. Ik denk dat het voor kleine kinderen te spannend is. Aan het eind zie je hoe Krinkel Harry probeert te wurgen. Krinkels handen vallen dan in stukjes steen uit elkaar. Tegen die tijd zie je ook Voldemort. Maar hem vond ik niet zo eng. Het schaakspel aan het eind was echt gaaf. De speelstukken slaan elkaar stuk.

'Harry Potter en de Steen der Wijzen' is een van de beste films die ik heb gezien. Alleen merkte ik niet echt dat professor Sneep zijn afdeling Zwadderich voortrok. En in de boeken merk je dat wel.

De acteur die Harry Potter speelt, Daniel Radcliffe, speelde zijn rol erg goed. En de acteur die Ron Wemel speelt, Rupert Grint, vond ik erg grappig. Hagrid was ook grappig en professor Anderling was echt streng. En Draco Malfidus was een echte rattebak.

Marieke Olthof (10 jaar) Heel even de ogen dicht

'Harry Potter en de steen der wijzen' is een fantastische film. Zweinstein, de toverschool, ziet eruit als een kasteel met trappen die kunnen schuiven. Je kunt er makkelijk verdwalen. In het kasteel vond ik alles er wat griezelig uitzien. Het is er een beetje schemerig en dat is niet echt een vrolijk gezicht. De grote zaal vond ik wat klein, maar het paste wel allemaal. De leerlingenkamer zag er gezellig uit.

Professor Anderling is erg streng. Ze heeft een strenge bril, waarachter twee scherpe ogen zitten. Professor Sneep heeft zwart haar tot op zijn schouders, een gemeen gezicht en bepaald aardig is hij niet, al is hij in het boek nog veel gemener. Ik heb bijvoorbeeld niet gemerkt dat Sneep Zwadderich voortrok. Ook heeft hij Harry, Ron of Hermelien niet één keer puntenaftrek gegeven. In het boek gebeurt dat wel.

Er komt een zwerkbalwedstrijd in de film voor en die lijkt heel echt met echte vliegende bezemstelen. Het gaat wel erg ruw. En madame Hooch, de scheidsrechter, heeft geen één keer gefloten, ook al was Zwadderich nog zo gemeen.

In de film gaat het verhaal hetzelfde als in het boek. Alleen zijn soms dingen weggelaten. Dat is wel jammer. Ik heb Voldemort niet gezien, want ik heb mijn ogen dichtgedaan. Ik heb het niet zo op enge films. Verder was de film niet zo heel erg eng.

Alle mensen speelden ook erg goed. Ron en Hermelien waren zoals ik had gedacht. Harry Potter was ook heel echt, alleen zijn haar zat niet zo warrig. De Duffelingen waren erg goed. Dirk was erg dik. Hermelien was ook heel kattig. Net zoals ik had gedacht.

Toon Meelen (13 jaar) Ontzettend gaaf!

'Harry Potter en de steen der wijzen' begint met de aankomst van Harry bij zijn gemene oom en tante nadat zijn ouders zijn omgekomen. In het begin van de film lijkt het alsof je razendsnel door het boek heen gaat, maar later verandert dat gelukkig. Een heel leuke scène is die waarin Harry door de vriendelijke halfreus Hagrid wordt opgehaald en zijn oom, tante en neefje zich daar tegen verzetten. Via Hagrid komt Harry op Zweinstein terecht. Hij krijgt er onder andere les in het vliegen op bezemstelen. Als hij in de les ruzie krijgt met Malfidus springt hij op zijn bezem en maakt een fantastische duikvlucht. Hierdoor wordt hij geselecteerd voor het Zwerkbalteam. Deze onder tovenaars heel populaire sport wordt Harry's favoriete tijdverdrijf.

De film is heel erg mooi, super-leuk, ontzettend gaaf! Alles ziet er heel echt uit en vooral het vliegen op bezemstelen is fantastisch. Er zitten in de film ook best enge scènes, bijvoorbeeld wanneer Harry's moeder wordt vermoord. Het is vreemd dat de onhandige jongen Marcel bijna nergens te zien is. Op het einde van de film als Harry oog in oog met zijn aartsvijand Voldemort komt te staan, wordt het echt heel spannend...! De film duurt maar liefst 2,5 uur, maar de tijd vloog om, want van het begin tot het eind zit je op het puntje van je stoel. Deze film is een absolute aanrader, voor jong en oud, of je de boeken nou gelezen hebt of niet!!!!!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden