'Die brandstichting heeft me strijdbaarder gemaakt' Harold Halewijn

NOOR HELLMANN

"Ik droom over dingen waar ik erg betrokken bij ben, dat kan een boek zijn waardoor ik me laat meeslepen, of mijn honderd jaar oude sleepboot, waarvan ik de dieselmotor heb vervangen door een elektrische. Als ik over het bouwen of ontwerpen van mijn boot heb gedroomd, zie ik 's morgens soms precies voor me hoe ik het moet aanpakken. Iets soortgelijks overkwam me laatst: na een raadsdebat waar ik me gestoord had aan het oeverloze geouwehoer van een raadslid droomde ik dat hij urenlang het woord voerde en niemand meer luisterde. Ik werd boos wakker en wist: ik moet er nu echt wat aan doen. Diezelfde ochtend heb ik hem een mail gestuurd waarin ik mijn boosheid uitte, onderbouwd met feiten. Inmiddels zijn we bezig de spreektijd te beperken.

Sinds ik in de fractie zit van GroenLinks in Wormerland heb ik geleerd dat besluitvorming bij de overheid niet snel gaat. Alle risico's moeten zorgvuldig afgewogen worden, maar het irriteert me wel dat we in de gemeenteraad nog steeds geen besluit hebben genomen over de opvang van asielzoekers. Ik blijf eraan trekken. Eén van mijn levensmotto's is: moeilijk moet je makkelijk maken. Zie niet overal beren op de weg. Ik denk dat het incident in oktober - waarbij 's nachts onze beide auto's voor het huis in brand zijn gestoken - ons kan helpen een besluit te forceren.

Hoewel de dader nog niet is gepakt, zijn er sterke aanwijzingen dat de brandstichting te maken heeft met het vluchtelingendebat. Ik heb gezegd dat ik er geen moeite mee heb als asielzoekers, letterlijk, in mijn voortuin komen. In het lege schoolgebouw voor ons huis kun je voorzieningen treffen voor starters op de woningmarkt en voor statushouders. Blijkbaar is het onderwerp moeilijker bespreekbaar dan ik dacht. De meerderheid van de inwoners veroordeelt wat hier is gebeurd, dit past niet bij Nederland en zeker niet bij ons dorp. Toch hoor ik in de buurt ook wel: je hebt altijd een grote bek, het is je verdiende loon.

De dagen erna waren heel hectisch, ik was bekaf door alle aandacht en alles wat dan op je afkomt. Nachtmerries heb ik niet gehad, maar ik heb wel wakker gelegen en me afgevraagd: is dit waar ik voor heb gekozen? Mijn kinderen houd ik voor: beleef alles met plezier. Ik zet me in om de samenleving beter te maken. Als het incident uiteindelijk alleen negatieve invloed heeft op mijzelf, of op de standpunten die wij als partij willen uitdragen, dan krijg ik er geen energie van om mee door te gaan. Maar vooralsnog heeft het me strijdbaarder gemaakt. Ik ben direct en mijd de discussie niet, al laat ik de negatieve berichten op Facebook en Twitter tegenwoordig aan me voorbijgaan. Ik wil in oplossingen blijven denken."

Harold Halewijn (1965) is fractievoorzitter van GroenLinks in Wormerland. In oktober werden, aan de vooravond van een debat over vluchtelingenopvang, zijn auto en die van zijn vrouw in brand gestoken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden