Die absurde Maatschappij Ter Bevordering Van De Instandhouding

’Maliënkolder’ van het Toneelschap Beumer & Drost. Tournee t/m 14/2. Info: www.beumerendrost.nl

Rondom een middeleeuws aandoend kasteel lopen vijf heren in afgemeten stappen heen en weer met stapels papier, die ze in verschillende torentjes van het gebouw archiveren. Je ziet meteen dat het een volstrekt nutteloze bezigheid is. Bij De Maatschappij Ter Bevordering Van De Instandhouding (MTBVDI) is dat geen probleem. „Stiptheid en accuratesse en zijn hier geen plicht maar een genot”, zegt de verteller in de voorstelling ’Maliënkolder’ van het Toneelschap Beumer & Drost.

Ze doen ’iets met de Middeleeuwen’, maar ook met Oud-Hollandse gebruiken als hinkelen of schemerlampen. Zodat de geschiedenis ervan bewaard blijft voor het nageslacht. Maar het gaat er vooral om dat het kantoor en de dagelijkse rituelen van het personeel in stand blijven.

Maurits van den Berg, Sacha Muller en Sjors Tassen spelen overijverige jonge werknemers onder de morsige, bijna gepensioneerde baas Loek Beumer. Hij speelt die rol met verve en spreekt bij voorkeur in Middelnederlands. Dat gaat een nieuw personeelslid dat opduikt uit het publiek, Chris Bolczek, te ver. „Dat verstaat toch niemand?!”, roept hij verontwaardigd. De mannen kijken verschrikt op als hij een frisse wind wil laten waaien door de stoffige instelling. Hij durft zelfs de verboden vraag te stellen: „Waarom? Waaróm doen jullie dit?” Loek Beumer is heel geestig als hij gewichtig naar voren stapt om het antwoord te geven. „Het is...ehboeiend”, vindt hij.

’Maliënkolder’ is bedoeld of onbedoeld een geslaagde parodie op erfgoedinstellingen zoals het Nationaal Historisch Museum. Voor kinderen is het leuk dat het schoolvak geschiedenis in de MTBVDI een absurde draai krijgt.

Als intermezzo in de dagelijkse routine op het kantoor zijn er middeleeuwse muziekscènes. Zoals het martelen van een gevangene, die kermend in een kerker verdwijnt. „Mag ik het doen?”, vraagt Bolczek met een sadistisch lachje. Of een flitsende serenade aan jonkvrouwen die met weelderige pruiken uit de torentjes opduiken Onder de muzikale leiding van Kees van der Vooren pakt B & D flink uit met orgelpijpen, koperblazers, gitaren, zingende zaag, snaarinstrumenten en slagwerk.

Het leukst zijn de slapstickacts tussen het personeel. Zoals de rij wachtenden bij de koffieautomaat, die in een eigenaardige straal naar beneden klettert. Of het pijlsnel overgooien met de lepels die de mannen trots als medailles op hun jasjes dragen.

Niet alles valt op zijn plek en soms neemt het verhaal een verwarrende wending. Maar echt storend is dat niet want het is immers maliënkolder uit de donkere Middeleeuwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden