Dictator-uitspraken Zijlstra vallen slecht

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Beeld ANP
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.Beeld ANP

De VVD heeft zaterdag nogal wat kritiek geoogst met het standpunt dat Nederland meer moet samenwerken met dictators. Ondermeer coalitiepartner PvdA maakt bezwaar. "Het steunen van dictators lijdt, op zijn best, tot schijnstabiliteit", aldus PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

Redactie

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei in een interview met de Volkskrant dat de heersers aan de 'randen' van Europa voortaan niet meer met opgeheven vinger tegemoet moeten worden getreden. "In plaats van dat je zegt: u handelt niet volgens onze standaard, dus we vinden u slecht, moet je toch veel meer de coöperatie zoeken met het regime, omdat het in ons veiligheidsbelang is. Maar je moet ook duwen op langzame verandering.'"

Volgens Zijlstra leidt het te snel omverwerpen van 'stabiele regimes' van onderdrukkers tot chaos en daarmee tot een extra vluchtelingenstroom naar Europa. Zijlstra wil een 'realistisch buitenlandbeleid' dat bijdraagt aan een stabiele zuidgrens van Europa. "Ik zeg niet dat we Kadhafi hadden moeten laten zitten. Maar we hebben er onvoldoende over nagedacht."

Schijnstabiliteit
Coalitiepartner PvdA heeft er flink moeite mee. "In een wereld die complexer is dan ooit, is realisme in buitenlandpolitiek uiteraard verstandig. Doorschieten naar het andere uiterste is echter niet alleen koud en kil, maar vooral kortzichtig en contraproductief. Veel conflicten in het Midden-Oosten zijn het resultaat van jarenlange onderdrukking. Het steunen van dictators lijdt, op zijn best, tot schijnstabiliteit. Wij willen en kunnen onze idealen en waarden dus niet achterlaten op Schiphol als we als we naar het buitenland reizen. De PvdA zal dat nooit toestaan. Ik ga ervan uit dat een partij voor vrijheid en democratie dat met mij eens is."

Bram van Ojik van GroenLinks wil van VVD-premier Rutte weten wat de gevolgen zijn van deze uitspraken voor het kabinetsbeleid. "De VVD zet vlak na het asielrecht nu ook de mensenrechten bij de vuilnis", twitterde hij. Sjoerd Sjoerdsma van D66 plaatste op Twitter ook al vraagtekens: "Regeerakkoord: in bilaterale samenwerking bevorderen we de mensenrechten. Is VVD nog voor die afspraak?" Harry van Bommel van de SP twitterde: "VVD draait klok terug: eigen belang leidend bij buitenland beleid. Dat was ook t beleid in de koloniale tijd van ons land. VOC mentaliteit!"

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden