Dictator Park krijgt een monument

Dictator Park Chung-hee, die regeerde van 1961 tot aan zijn gewelddadige dood in 1979, tilde het derde-wereldland Zuid-Korea op tot een moderne, geïndustrialiseerde samenleving. Een ijzervreter was hij. Een dissident opende eens het vuur op het podium waar Park stond te speechen. Parks eigen vrouw, en een kind uit een kinderkoor, werden dodelijk getroffen. Toen hun lichamen waren afgevoerd, hernam de ongedeerde Park onverstoorbaar zijn betoog op het punt waar hij onderbroken was.

Geen wonder dat er mensen zijn die vinden dat zo'n man een monument verdient. En dat gaat hij krijgen ook. Bij het stadion dat verrijst voor het wereldkampioenschap voetbal in 2002, komt een herdenkingshal gewijd aan Parks verdiensten voor het vaderland. De regering betaalt zo'n 40 miljoen gulden van de benodigde 150 miljoen. Dat alles is vorige week besloten door een vergadering van de burgemeester van Seoul, de chef-staf, de minister van binnenlandse zaken en een fanclub van Park.

Maar sindsdien is de kritiek losgebarsten. President Park mag de architect zijn van het Koreaanse economische succes, hij ging daarbij letterlijk over lijken. Park deed zijn politieke ideeën op toen hij soldaat was in dienst van het Japanse leger dat Mantsjoerije (Noord-China) bezette. Aan de macht gekomen door een coup, schopte hij alle staatsorganen, industrieën, banken en werknemers in het gelid om onder zijn bezielende leiding te werken voor het vaderland.

Park regeerde op basis van een door hem gedecreteerde noodwetgeving, die de samenleving onderwierp aan een totalitarisme dat sterk deed denken aan dat van de communistische aartsvijand Noord-Korea. Decreet nummer 9 verbood kritiek op de grondwet, op de president, en op... decreet nummer 9. Rivalen liet Park opsluiten, ontvoeren, martelen of uit de weg ruimen.

Tot de slachtoffers behoorde ook de huidige president, Kim Dae-jung- die in Japan werd gekidnapt, per schip werd afgevoerd, en met stenen werd verzwaard om overboord te worden gezet. Dankzij Amerikaanse tussenkomst zag Park op het nippertje van dat laatste plan af.

President Kim is niet haatdragend. Hij werd vorig jaar erevoorzitter van het comité dat

ijvert voor een monument voor Park, die in 1979 werd doodgeschoten door de chef van de veiligheidsdienst. Is Kim grootmoedig, of alleen maar leep? Park wordt nog steeds geëerd in zijn politieke thuisland, Kyongsang. Kim kan wel wat politieke steun gebruiken in deze provincie, die van oudsher rivaliseert met Kims eigen thuisprovincie, Cholla.

De grootste oppositiepartij GNP verzet zich tegen het 'vereren van een dictator'. Dat deze partij de politieke erfgenaam is van Park en achtereenvolgende dictators, dat mag ironie heten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden