'Dictator' Ariël Sjaron rekent alleen op zichzelf

Voor- en tegenstanders van het ontruimen van nederzettingen verklaren elkaar de oorlog. Premier Sjaron waarschuwt voor een burgeroorlog. Intussen werkt hij gestaag verder aan zijn 'loskoppelingsplan'.

Inez Polak

AMSTERDAM - In de straten van Jeruzalem hangen grote posters van premier Ariël Sjaron met het opschrift 'Dictator'. Op tv verkondigt een rabbijn dat hij bereid is om tegen Sjaron Poelsa Denoera uit te voeren -een ceremonie waarin rabbijnen een 'verrader' vogelvrij verklaren, wat ook zou zijn gebeurd voor de moord op premier Rabin. De dag erop licht de rabbijn zijn uitspraak toe op de legerradio: nee, hij was nog niet gevraagd de ceremonie te voltrekken. Maar hij hoopt wel dat Sjaron iets slechts zal overkomen.

Omdat hij een akkoord had getekend met de Palestijnen was Rabin, alweer negen jaar geleden, mikpunt van woede. Nu is Sjaron dat, omdat hij zegt eenzijdig de nederzettingen in Gaza te willen ontruimen -hoogstwaarschijnlijk om aldus de rest van de nederzettingen te kunnen behouden.

Links in Israël (wat daarvan over is) wacht sceptisch af: tot nu toe heeft Sjaron alleen nog maar hard op de Palestijnen ingehakt. Rechts voelt zich verraden: de kampioen van de nederzettingen dreigt de kampioen van de ontruimingen te worden.

De tegenstanders kozen het woord dictator niet toevallig voor hun posters. Tot nu toe heeft Sjaron elke meerderheid binnen zijn partij en binnen zijn regering genegeerd. Deze week verwierp hij resoluut het voorstel van zijn rivaal Benjamin Netanjahoe om een referendum te houden, al tonen alle peilingen dat een meerderheid voor wegtrekken uit Gaza is. Maar Sjaron vreest dat de kolonisten er bij een referendum opnieuw in zullen slagen de tegenstanders te mobiliseren, terwijl de apathische voorstanders (van de gefrustreerde Arbeiderspartij en omgeving) thuis blijven.

Sjaron rekent dus vooral op zichzelf. Zo gestaag hij indertijd de nederzettingen uit de grond stampte, werkt hij nu aan 'operatie ontkoppeling'. De Israëliërs spreken hardnekkig van ontkoppeling en niet van terugtrekking. Deze week wist de premier misschien weer een belangrijk besluit door het kabinet te jagen, al had de avond tevoren zijn coalitiepartner de Nationaal Religieuze Partij nog gedreigd op te stappen als hij dat zou doen. Maar de partij koos eieren voor haar geld. 'Als wij opstappen duikt de Arbeiderspartij zo de regering weer in en zijn we nog verder van huis', voerden de partijleiders aan.

Dus gaf een weerbarstig kabinet maandag zijn goedkeuring aan Sjarons 'compensatieplan'. Dat behelst dat de kolonisten die volgens het terugtrekkingsplan volgend jaar hun nederzettingen in de Gaza moeten verlaten, nu al een voorschot op hun schadevergoeding kunnen krijgen.

De verwachting is dat van de 8000 kolonisten in Gaza zich slechts een klein aantal zal melden. Dat zijn de strand- en natuurgenieters die zich ooit in de Gazastrook vestigden -nog voor de hel losbarstte. Vaak wonen ze er fysiek niet meer, maar hun huizen bleken onverkoopbaar door de intifada.

Jonathan Bassi, hoofd van het 'Ontkoppelingsbestuur' meldde gisteren in de krant Ha'arets dat hij al zo'n honderd verzoeken om informatie had ontvangen. Maar de media-aandacht concentreerde zich op de andersoortige mails die hij had binnengekregen. Daarin wordt hij, zelf een religieuze Jood, uitgemaakt voor 'Judenrat' en Kapo. Kolonisten uit de Gazastrook spreken van 'Jonathan de beul' (in het Hebreeuws rijmt het). Goede vrienden zeiden voortaan zijn vijanden te zijn.

Premier Sjaron waarschuwde deze week dat de Israëliërs ervoor moeten waken dat er geen burgeroorlog uitbreekt -en dat terwijl nog geen steen van enig huis in enige nederzetting is weggehaald. Integendeel, Israël (Sjaron) werkt keihard aan het versterken van de grote nederzettingen op de Westoever die het geenszins van plan is te ontruimen.

De wet die ontruiming van de ruim twintig nederzettingen in de Gazastrook en de vier op de Westoever mogelijk moet maken wordt pas begin november ingediend. De ontruiming zal pas over een jaar plaatsvinden. Maar de hete winter kondigt zich al aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden