Update

Dick Maas overweegt juridische stappen tegen 'verstripte' films

De acteurs van New Kids Turbo, bij het ontvangen van een Gouden Film Award. Beeld ANP Kippa
De acteurs van New Kids Turbo, bij het ontvangen van een Gouden Film Award.Beeld ANP Kippa

Vijftig Nederlandse tekenaars maken een boek waarin zij in strips van één pagina de vijftig grootste Nederlandse films aller tijden samenvatten. Dat hebben het Fonds BKVB, het Filmfonds en filminstituut EYE vandaag bekendgemaakt. Maar filmmakers Dick Maas en Martin Koolhoven zijn ontstemd over het project.

ANP/Redactie

De verzameling krijgt de titel Filmfanfare. Het boek, dat begin volgend jaar moet verschijnen, is een vervolg op het boek Mooi is dat! waarin 57 striptekenaars de grootste romans, gedichten en toneelstukken uit de Nederlandse literatuur 'verstripten'.

De nieuwste filmtitel die op de lijst staat, is de komedie New Kids Turbo uit 2010. De oudste film die wordt bewerkt tot strip is Een Carmen van het Noorden uit 1919. Verder komen er klassiekers in het boek te staan als Flodder, Karakter, De Lift, Soldaat van Oranje, De Aanslag en Turks Fruit.

Bekende striptekenaars die aan het project meewerken zijn onder anderen Hanco Kolk (die Blue Movie 'verstript'), Flo de Goede (Theo en Thea) en Barbara Stok (Zusje).

Juridische stappen
Regisseur Dick Maas, van wie twee films worden 'verstript', laat zaterdag echter weten niets van het plan te weten. 'Ik bezit de formatrechten van al mijn films', legt hij uit. 'Niemand kan daar zomaar een strip van gaan maken zonder mij om toestemming te vragen.'
Maas wil echt niet kleinzerig doen. 'Maar dit gaat gewoon over een commercieel boek dat verkocht gaat worden. Raar dat al die organisaties ervan uit gaan dat ze zomaar van alles met mijn materiaal kunnen doen.' De regisseur van onder meer Flodder en De Lift zegt serieus na te denken over juridische stappen.

Ook regisseur Martin Koolhoven (Oorlogswinter) is ontstemd over het project. 'En niet eens omdat ik had gehoopt dat er toch op z'n minst één titel van mij op de lijst zou staan', legt hij uit. 'Maar omdat het een wel erg willekeurige verzameling lijkt. Waar is de film Shouf shouf Habibi, die door iedereen als een historische mijlpaal wordt gezien? Of Mariken van Nieumeghen, de laatste Nederlandse film die in de competitie van Cannes heeft gedraaid?'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden