Dick Berlijn ziet vooruitgang in Uruzgan

(Novum) - Veertigduizend inwoners van Uruzgan hebben profijt van de aanwezigheid van Nederlandse militairen. Dat is zo'n twintig procent van de bevolking in de Afghaanse provincie. Dat zei de commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn woensdag tijdens een briefing over de voortgang van de Isaf-missie in het Defensie Operatie Centrum in Den Haag.

Berlijn toonde zich 'nog steeds tevreden' over de inzet van Nederlandse troepen. Tijdens de briefing toonde hij statistieken waaruit de vooruitgang op verschillende deelgebieden moest blijken. Met het overheidsbestuur, de economie en de werkgelegenheid gaat het beter. Als het gaat om de wetshandhaving, drugsbestrijding en de Afghaanse politie is echter geen vooruitgang geboekt. Voor de wetshandhaving stuurt Nederland enkele juridische adviseurs. Over het algemeen is de generaal echter tevreden. "Ik ben niet ontevreden over de resultaten die we laten zien."

De commandant der strijdkrachten ging in dit opzicht in op de debriefing op Kreta die militairen die terugkomen uit Uruzgan krijgen. Het Algemeen Dagblad onthulde vorige week dat militairen ontevreden zijn over de missie. Zij zijn gefrustreerd over het gebrek aan werderopbouw, vervelen zich en voelen zich machteloos. Berlijn toonde zich verbaasd over deze berichtgeving. "Er is geen aanwijzing dat de verhalen van de militairen op feiten berust." Het zou kunnen dat de soldaten niet het 'hele plaatje' zien. Overigens sloot hij niet uit dat de debriefing wordt verplaatst naar een andere locatie.

Een belangrijk punt van de missie is de drugsbestrijding. Dat is een eerste verantwoordelijkheid van de Afghaanse regering en niet van de Navo. Volgens Berlijn maakt gouverneur Munib van Uruzgan na enkele 'aanloopproblemen' nu eindelijk werk van de drugsbestrijding. De Navo-militairen spelen hierbij een coördinerende rol.

Voorwaarde is dat de Afghanen de 'drugslords' aanpakken en de kleine boeren worden ontzien. "Het gaat erom de greedy aan te pakken en niet de needy." Ook wordt de papaverteelt aangepakt in 'hapklare gebieden' waarbij alternatieve teelt zoals fruitbomen aanwezig zijn. Hiermee wordt voorkomen dat de boeren zonder werk komen te zitten.

De generaal toonde hij zich blij met de komst van Australische special forces. "Dat betekent dat we de inktvlek sneller kunnen uitrollen", zei hij, doelend op de Nederlandse aanpak waarbij het gebied van militaire aanwezigheid geleidelijk wordt uitgebreid. Berlijn maakte bekend dat er iedere maand gemiddeld zo'n twintig keer sprake is van een gewapend contact met de Taliban.

De Nederlandse troepen zitten nog tot volgend jaar augustus in het gebied. De regering neemt komende zomer over een eventuele verlenging van de missie. Berlijn wilde hierover slechts kwijt dat ook na de zomer van 2008 de aanwezigheid van Navo-troepen in Uruzgan gewenst is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden