Dick Advocaat jaagt in Utrecht op eerherstel

Dick Advocaat tijdens een persconferentie in het Galgenwaard Stadion in Utrecht. Beeld EPA
Dick Advocaat tijdens een persconferentie in het Galgenwaard Stadion in Utrecht.Beeld EPA

Dick Advocaat vindt niet dat een 'moderne trainer' beter bij FC Utrecht past. "Het gaat toch om winnen?"

Het is dit keer een terugkeer voor revanche. Dick Advocaat, die gisteren een contract tot het einde van dit seizoen tekende bij FC Utrecht, gaat op zoek naar eerherstel als trainer, nadat hij vorig seizoen degradeerde met Sparta.

'Ik was er ziek van'

"Ik ben er echt ziek van geweest dat het niet lukte bij Sparta", zei Advocaat gisteren in stadion De Galgenwaard, waar hij werd gepresenteerd. "Het is mijn motivatie om mijn loopbaan goed af te sluiten. Dan zal ik een tevreden mens zijn." Advocaat, die volgende week 71 jaar wordt, heeft er vertrouwen in dat dat kan met FC Utrecht, de huidige nummer veertien in de eredivisie.

De Utrechters zagen in Advocaat, die zijn carrière als speler afsloot in de Domstad, de ideale kandidaat om het seizoen af te maken. De club was op zoek naar een nieuwe trainer nadat clubicoon Jean-Paul de Jong begin deze maand werd ontslagen. "We zochten iemand met autoriteit, kwaliteit en ervaring", vertelde directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. "Daarbij kwamen we al snel uit bij Dick Advocaat. We zijn ervan overtuigd dat we met hem onze doelstelling - structureel de top-7 halen, waarbij we play-offs om Europees voetbal spelen - kunnen bereiken."

De keuze voor Advocaat betekent een ommezwaai in het beleid van FC Utrecht. Onder trainer Erik ten Hag, die in januari naar Ajax vertrok, zette FC Utrecht in op kennisontwikkeling en innovatie. Spelers werden geacht de hele dag op de club aanwezig te zijn, waarbij diëtiek, krachttraining, collectief rusten en gepersonaliseerde trainingen tot de thema's behoorden. Met succes: in drie seizoenen onder Ten Hag werd FC Utrecht respectievelijk vijfde, vierde en vijfde.

Modern, wat is dat?

Of een dergelijke coach niet wenselijker was geweest bij de drievoudig bekerwinnaar? Zuidam liet weten dat er twee scenario's klaarlagen voor de vacante positie; eentje waarin een trainer voor langere tijd aangesteld zou worden en eentje voor de rest van het seizoen. "Dat laatste heeft onze voorkeur gehad", stelde Zuidam.

Advocaat reageerde ietwat geagiteerd toen Zuidam geconfronteerd werd met de trendbreuk bij FC Utrecht. "Een moderne trainer? Wat is dat? Ik begrijp dat begrip modern niet zo goed. Het gaat maar om één ding en dat is winnen. Of niet?" Daar was geen speld tussen te krijgen.

Advocaat, die aan zijn 24ste klus als trainer is begonnen, zal vooral de discipline aan moeten halen bij FC Utrecht. Frans van Seumeren, de vermogende clubeigenaar, stoort zich aan de gebrekkige mentale weerbaarheid van de huidige selectie. Zondag verloor FC Utrecht in eigen huis van het gepromoveerde FC Emmen (1-2). Advocaat zag de wedstrijd op tv. Wat hij dacht? "Dat wordt nog een hoop werk", lachte hij met pretoogjes.

Advocaat keek vergenoegd de zaal in en ergens achterin troffen zijn ogen Rob Jansen, de zaakwaarnemer die er telkens in slaagt een nieuwe club voor hem te vinden. Jansen belde hem vorige week op om te vragen of Advocaat geïnteresseerd was in FC Utrecht. "Is dat wel verstandig?" vroeg Advocaat nog.

Gisteren: "We wisten hoe het ervoor stond en we wisten hoe het was gegaan bij Sparta." Tien minuten later belde Advocaat zijn agent terug. "Ik doe het." Zijn ambitie om z'n carrière op een goede manier af te sluiten, was voor Advocaat een gegronde reden om het trainersvak weer in te gaan. Zeljko Petrovic wordt zijn assistent.

Lees ook:

Dick Advocaat bij Sparta: mooi of plat?

Advocaat is altijd van het onbeschaamde slag geweest dat bij een club binnenkomt, rondkijkt en zegt dat er spelers bij moeten – ook als er geen cent te makken is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden