Dichteres Vasalis (89) overleden

AMSTERDAM - Gistermiddag is bekendgeworden dat de dichteres Vasalis vrijdag in haar woonplaats Roden (Drenthe) is overleden. Naar verluidt is de 89-jarige Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans, zoals ze in werkelijkheid heette, dinsdag in Amstelveen begraven.

Vasalis laat een klein oeuvre na, dat niet meer dan zo'n honderd gepubliceerde gedichten omvat. Haar taal is zeer beeldend en spreekt een groot publiek aan. Bij tal van gelegenheden wordt haar poëzie gebruikt om een gebeurtenis of stemming te karakteriseren. Hier volgt de eerste strofe van 'Avond aan zee':

'Het strand was vast-gevoegd en glad / en smalle golven sloegen om, / uit duizend smalle, witte monden / zacht prevelend en dan weer stom. / De zee keek op, alsof zij bad. / Toen heb ik u teruggevonden.'

Vasalis werd op 13 februari 1909 in Den Haag geboren. In de jaren veertig verschenen haar eerste twee bundels, 'Parken en woestijnen' (1940) en 'De vogel Phoenix' (1947). Eveneens in 1940 publiceerde ze de novelle 'Onweer', in 1958 schreef ze 'Kunstenaar en verzet'. Voor haar poëziedebuut ontving Vasalis de Van der Hoogtprijs. Verder is haar werk bekroond met de Constantijn Huygensprijs (1974) en de P.C. Hooftprijs (1983).

- In memoriam op pagina 2

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden