Dichteres Ida Gerhardt (92 jaar) overleden

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - In haar woonplaats Warnsveld is gisternacht de dichteres Ida Gerhardt overleden. Zij werd 92 jaar. In 1979 ontving zij voor haar gehele oeuvre zowel de P. C. Hooftprijs als de Meesterschapsprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Ida G. M. Gerhardt werd in 1905 in Gorcum geboren. Gestimuleerd door haar leraar, de dichter J. H. Leopold, studeerde zij na de middelbare schooltijd klassieke talen in Leiden. Daarna vertrok ze naar Kampen waar zij lerares Nederlands werd. In 1942 promoveerde zij op een gedeeltelijke vertaling van Lucretius 'De Rerum Natura'. In 1949 vertaalde zij Vergilius' 'Georgica'. Voor haar vertalingen ontving zij in 1968 de Martinus Nijhoffprijs. In 1972 volgden de 'Psalmen' die zij met haar vriendin Marie van der Zeyde uit het Hebreeuws vertaalde.

Haar poëziedebuut maakte Gerhardt in 1940 met de bundel 'Kosmos'. Voor haar tweede bundel 'Het Veerhuis' (1945) kreeg zij de Van der Hoogtprijs. Er zouden nog meer dan tien bundels volgen. De laatste, 'De Adelaarsvarens', verscheen in 1988.

Een In memoriam staat op pagina 15

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden