Review

Dichter krijgt een zaal vol kinderen stil

Met een golfkarretje werd de dichter Ted van Lieshout gisteren het podium van het RO Theater in Rotterdam opgereden, waar deze week het Poetry International Kinderfestival wordt gehouden. De chauffeur rolde een groene loper uit en markeerde die met twee golfvlaggetjes, zodat de dichter als een 'held' het podium kon betreden. De scholieren van tien tot twaalf jaar in de zaal voelden feilloos aan wat er van hen werd verwacht en begroetten de dichterheld/heldendichter met oorverdovend gekrijs.

,,Mijn held is mijn broertje en die is dood.'' Met deze openingszin kreeg Van Lieshout, auteur van onder andere 'Raafs reizend theater', het prentenboek 'Klein groen koffertje' en de gedichtenbundels 'Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen' en 'Jij bent mijn mooiste landschap', de roerige zaal in één klap stil. De dichter hield een houten slabak omhoog, het laatste cadeau dat zijn broer voor hem kocht, vlak voordat hij overleed. Die zal hij altijd bewaren, als aandenken aan zijn dode 'held'. Iedereen kan een held zijn, hield Van Lieshout de kinderen voor. Met snelle tekenschetsjes en puntige gedichten wist hij de zaal moeiteloos te bespelen, wat een begeleidende lerares een kreet van bewondering ontlokte. Dat je kinderen zomaar een kwartier naar gedichten kan laten luisteren, zonder dat ze gaan klieren!

Helden en heldendichten, daar draait het om tijdens het zevende Rotterdamse poëziefeest voor kinderen in het RO Theater. Met zijn vele zaaltjes, gangen en trappen is dat een ideale locatie voor dit festival, dat altijd een optreden van een bekende dichter koppelt aan activiteiten, waarbij kinderen zelf aan de slag kunnen. Naast Van Lieshout waren gisteren ook De Woorddansers aanwezig, winnaars van het NK Poetry Slam. In een rap-achtige stijl dragen ze hun gedichten voor, die vaak maar een paar zinnen tellen die eindeloos worden herhaald in allerlei variaties, zoals 'Kussen': Eén beweging/ lippen tuiten/ SMAK/ en het was voorbij.

Na hun optreden gaven ze meteen maar een cursus 'slammen' voor kinderen die ook de kunst wilden leren van het gedichten voordragen. Andere kinderen holden op dat moment met een brandweerhelm op het hoofd door het trappenhuis van het theater. Deze brandweerhelden moesten een brandende taart doven, geïnspireerd door een gedicht van Ted van Lieshout. Maar nog voor de catastrofe bij de brandweer was gemeld,/ kwam een jongen, tien geworden/ op zijn sokken aangesneld/ en die heeft het vuur gedoofd en/ zo de rust in huis hersteld. Om te controleren of ze wel echte (brandweer)helden waren, moesten ze zich eerst laten onderzoeken bij de heldendokter.

Ook aan de 'stuudjes' en kinderen die de loeiende brandweersirenes te eng vonden, was gedacht. De kunstenaar en ontwerper 'Panamarenko' was aanwezig om met draaiende propellertjes op zijn rug uit te leggen hoe Icarus in de oudheid met zelf ontworpen vleugels probeerde te ontsnappen van Kreta. En hoe hij in zijn jeugdige overmoed te hoog ging vliegen, waardoor de bijenwas smolt en zijn vleugels loslieten, waardoor hij in zee stortte. Ademloos luisterden de kinderen naar het heldendicht over deze Griekse held. Fladderend met hun armen renden ze weg om nog meer helden te ontmoeten: Batman, de prins van Doornroosje, jazzhelden of gewoon een held-op-sokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden