Dichter Kees Ouwens wint Constantijn Huygens-prijs

AMSTERDAM - De Constantijn Huygens-prijs gaat naar de dichter Kees Ouwens. Hij ontvangt de prijs van negenduizend euro voor zijn hele oeuvre. Dat heeft de verantwoordelijke Jan Campert-Stichting gisteren bekendgemaakt.

Van onze kunstredactie

De jury noemt Ouwens (1944) ,,een van onze intrigerendste dichters, schepper van een volstrekt persoonlijk, eigenzinnig, mystiek oeuvre, verkenner van het onbereikbare''. Dat geldt voor zijn complete oeuvre: van zijn debuut uit 1968 tot de recent verschenen bundel 'Etgroen', aldus de jury.

Ouwens heeft al verschillende prijzen op zijn naam staan. Vorig jaar won hij de VSB Pöezieprijs voor zijn bundel 'Mythologieën'. Ook toen werd zijn werk uitbundig geprezen door de jury: ,,Er is in de Nederlandse taal sinds Herman Gorter niet meer zo uitbundig en roekeloos gedicht''.

Ouwens, die in 1998 de Herman Gorterprijs kreeg voor zijn bundel 'Van de verliezer de lichtbron', debuteerde met 'Arcadia', poezië die in een arcadisch landschap is gesitueerd.

In meerdere bundels keerde de dichter terug naar zijn jeugd. Die ervaringswereld vormt de ruimtelijke en psychologische basis voor zijn dichterschap. Voor Ouwens die zijn hele leven in dienst heeft gesteld van de literatuur, is de taal als een tweede lichaam dat ademt en denkt als hijzelf.

Hij wordt beschouwd als een moeilijke dichter, wiens taal de typische articulatie vormt van een geheel eigen wereldbeeld. Zijn thematiek heeft zich in de afgelopen jaren niet gewijzigd, terwijl hij zich stilistisch wel duidelijk heeft ontwikkeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden