Dichter Jan Eijkelboom (81) overleden

Hij begon pas op zijn vijftigste gedichten te schrijven, maar zijn debuutbundel ’Wat blijft komt nooit terug’ (1979) leverde hem meteen een breed publiek op. Woensdag overleed de door critici en publiek geliefde dichter J. Eijkelboom in zijn woonplaats Dordrecht. Hij werd 81 jaar.

Van onze redactie kunst

Jan Eijkelboom werd geboren in Ridderkerk. Als militair was hij aanwezig bij de politionele acties in Indonesië, eind jaren veertig. Die ervaringen verwerkte hij in de verhalenbundel ’Het krijgsbedrijf’ (2000).

Na zijn terugkeer uit Indonesië studeerde Eijkelboom enkele jaren Engelse taal- en letterkunde en politicologie alvorens hij in de journalistiek verzeild raakte. Hij was lange tijd werkzaam als journalist voor onder meer Vrij Nederland en Het Vrije Volk.

Zijn literaire werk is meermaals bekroond. Voor ’De gouden man’ kreeg hij in 1983 de Herman Gorterprijs, in 1994 ontving hij voor zijn oeuvre de Anna Blamanprijs en in 2003 kreeg hij de Jan Campertprijs voor ’Heden voelen mijn voeten zich goed’. Voor het gedicht ’Rafels’ uit de bundel ’Het arsenaal’ ontving hij de Gedichtendagprijs 2001.

De laatste zes jaar verschenen nog drie nieuwe bundels van zijn hand: ’Heden voelen mijn voeten zich goed’ (2002), ’Binnensmonds jubelend’ (2004) en ’Een olifant met geheugenverlies’ (2005).

In 2002 verscheen een overzicht van zijn werk in de bundel ’Tot Zover’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden