Dichter des Vaderlands voortaan niet meer gekozen

Er komt geen verkiezing meer voor de nieuwe Dichter des Vaderlands. Een breed samengestelde benoemingscommissie zal de nieuwe dichter aanwijzen, maakte de organisatie gisteren bekend. Op 31 januari wordt de opvolger van Ramsey Nasr, de huidige Dichter des Vaderlands, geïnstalleerd voor een periode van 4 jaar.

De afgelopen jaren bleek dat veel dichters bereid waren Dichter des Vaderlands te worden, maar dat ze geen zin hadden om campagne te voeren of mee te doen aan een verkiezing. Ook is het dichterschap niet langer meer slechts een eretitel, maar 'een in het oog springende functie met veel mogelijkheden om een breed publiek enthousiast te maken voor poëzie'.

Bij de laatste verkiezing in 2009 kon het publiek via internet kiezen uit vijf genomineerde dichters. Een commissie van deskundigen had vooraf een lijst met geschikte dichters opgesteld. De genomineerden moesten toen campagne voeren om stemmen te winnen.

De procedure was dat jaar al strenger dan bij de verkiezing van Dichter des Vaderlands in 2005, waar in principe elke dichter aan kon meedoen. Toen werd wijlen Driek van Wissen gekozen tot Dichter des Vaderlands, nadat hij intensief campagne had gevoerd.

De nieuwe benoemingscommissie stelt volgende maand een profiel vast op basis waarvan de nieuwe Dichter des Vaderlands zal worden aangezocht.

De betreffende dichter zal de post invullen in samenspraak met de organiserende instellingen. In de benoemingscommissie zitten onder anderen programmamaker Arie Boomsma, dichter Maria Barnas, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos.

De titel van Dichter des Vaderlands werd in 2000 geïntroduceerd. Toen werd de inmiddels overleden Gerrit Komrij gekozen. In 2004 nam Simon Vinkenoog (ook overleden) het stokje voor een jaar over. De organisatie is in handen van onder meer Poetry International, de Koninklijke Bibliotheek, de NTR, Poëzieclub en NRC Handelsblad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden