RecensieSven Ratzke - Where are we now

Dichter dan dit kun je niet meer bij Bowie komen

Sven Ratzke ziet eruit als een extravagante entertainer, maar in de songs voelen we vooral de subtiele Bowie-poëzie.Beeld Hanneke Wetzer

Muziektheater
Sven Ratzke
Where are we now
★★★★☆

“Mister Bowie thinks you are completely nuts, so go ahead.” Met deze woorden gaf Bowies woordvoerder Sven Ratzke ooit toestemming om Bowies songs te zingen. Gelukkig maar, want anders hadden we deze prachtige voorstelling moeten missen.

‘Where are we now’ is na ‘Starman’ zijn tweede Bowie-show en dit keer koos Ratzke voor een heel intieme setting. Geen band, maar alleen Ratzke, een kruk en de indrukwekkende pianist/arrangeur Christian Pabst. Een gewaagde keuze, uitgeklede versies van onder meer ‘Absolute Beginners’, ‘Lazarus’ en ‘Life on Mars?’, maar wat een geweldig avontuur levert dat op. 

Ratzke ziet er met zijn felgekleurde kostuums, zijn hoog gehakte laarzen en wild uitstaande haren uit als een extravagante entertainer. Dat is hij ook, maar in de songs voelen we vooral de subtiele Bowie-poëzie. Ratzke kijkt tijdens het zingen diep naar binnen, waardoor ieder woord, iedere nuance, iedere diepere laag van de inhoud binnenkomt. Vaak staat hij bijna stil en lijken zijn handen tot in de topjes van de vingers het verhaal te vertellen, ze knijpen trillend, wiebelen zachtjes, spreiden vol passie, strelen de lucht en draaien en huppelen millimeter-dansjes. Fascinerend om naar te kijken omdat het recht uit Ratzke’s hart komt. 

De zielen van de schepper en de performer

Tegelijkertijd kun je – nu we Bowie zelf niet meer live kunnen zien – niet dichter bij Bowie komen dan op deze manier. Niet omdat wat Ratzke doet zoveel op Bowie lijkt, juist niet. Hij imiteert niet. Hij interpreteert. En terwijl hij dat doet, voel je hoe de zielen van de schepper en de performer samen een prachtig nieuw geluid vormen. Ratzke klinkt heerlijk vol in de diepte, zwoel met een rafeltje, en wat ijler in de hoogte. Een enkele keer heeft hij in de hoogte wat moeite met een noot, maar in het overdonderende geheel wuif je dat graag weg.

Christiaan Pabst haalt met zijn arrangementen alles uit de vleugel. Hij gebruikt niet alleen jazz, klassiek, pop en minimal music als begeleiding. Hij roffelt op het hout en tokkelt op de snaren. De intense lied-interpretaties zouden een zware voorstelling kunnen opleveren, maar doordat Ratzke alles met humor en zelfspot aan elkaar praat, blijft de balans prima. Niet alle anekdotes zijn even intrigerend, maar vaak helpen ze wel om je een lied in te trekken. In ‘Heroes’ voel je daardoor nog beter de pijn, de liefde en de verzuchting van geliefden in het Berlijn waar Bowie dit nummer schreef.

Tournee t/m 29 mei 2020, www.sven-ratzke.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden