Dichten langs de rand van proza

Een jaar poëzie wordt afgesloten met de VSB Poëzieprijs. Volgens recensente Janita Monna bewijzen de vijf genomineerden dat er na de grote dichters van weleer geen gat gevallen is. En er is volop engagement.

Overbodig te zeggen dat de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn begonnen. Maar wie denkt dat bovenstaande geplukt is uit een programma van een politieke partij, die heeft het mis. Dit zijn namelijk regels uit een gedicht van Nachoem Wijnberg. En die is met zijn bundel 'Van groot belang' genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2017.


Er lijkt komende verkiezingen meer op het spel te staan dan alleen de verdeling van de blauwe Haagse stoelen, meer dan de hypotheekrenteaftrek of de hoogte van de uitkeringen. Deze verkiezingen gaan over fundamentelere kwesties, als de vraag in wat voor land, in wat voor wereld wil je eigenlijk leven? In een open, vrije samenleving met plaats voor wat vreemd en wat anders is, of in een angstvallig gesloten maatschappij die dat vreemde liever buitenhoudt?


Geen stem die je achteloos uitbrengt, maar hoe in de zee van informatie je gedachten daarover te scherpen? Nou, bijvoorbeeld door buiten programmafolders en interviews met politici ook een paar gedichten te lezen. Door de bundel van Wijnberg, en de vier andere genomineerden voor de VSB Poëzieprijs er eens bij te pakken. De vijf bundels horen volgens een jury onder voorzitterschap van architect Francine Hoeben tot de beste poëzie die er tussen 1 september 2015 en 31 augustus 2016 verschenen is. Buiten Wijnbergs 'Van groot belang' zijn dat 'Lichtmeters' van Ruth Lasters, 'Kwaad gesternte' van Hannah van Binsbergen, 'Dichter, bokser, koningsdochter' van Delphine Lecompte en 'Koelkastlicht' van Rodaan Al Galidi.


Dat zijn geen van allen dichters die zich in een ivoren torentje verschanst hebben, of die zich half zwevend ergens buiten de werkelijkheid begeven. Geen dichters wier werk je na lezing met een milde glimlach in de boekenkast zet. Het zijn, hoe verschillend ook, vijf dichters die je bij de lurven pakken, auteurs van regels die zich nestelen in je hoofd en daar ineens de knoop uit je gedachten kunnen halen en, al is het voor even, je blik laten kantelen.


Nachoem Wijnberg: Van groot belang Atlas Contact; 256 blz. euro 34,90


We beginnen met wie mag meestemmen


en waarover en hoeveel keer


en van wie een stem afgenomen wordt en om welke redenen.


Bijvoorbeeld, als iemand op de dag van de verkiezingen dronken is,


of als zijn vrouw doodgegaan is


en hij haar niet wil begraven?


En waar komen de regels hierover


in de stapel van steeds hogere wetten?


Wat voor examen zou je iemand willen laten doen


voordat hij mee zou mogen stemmen over een voorstel,


zoals al het land opnieuw te verdelen?


(...)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden