DiCaprio: wars van elke vorm van idolatrie

Leonardo DiCaprio opent vandaag het filmfestival van Cannes. De acteur heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan, zo lijkt het, om de hysterische taferelen uit de 'Titanic'-tijd te vermijden en zijn babyface kwijt te raken. De jongen moest man worden.

BELINDA VAN DE GRAAF

CANNES - Alle ogen zijn vandaag op hem gericht. Leonardo DiCaprio opent het 66ste Filmfestival van Cannes met de Roaring Twenties-film 'The Great Gatsby'. De acteur die het ultieme tieneridool werd door zijn geliefde op het wrakhout van de Titanic te hijsen, is op 38-jarige leeftijd de Hollywoodster par excellence.

Begin dit jaar was hij al te zien in 'de nieuwe Quentin Tarantino', het slavernij-epos 'Django Unchained'. Eind dit jaar volgt zijn vijfde samenwerking met Martin Scorsese, 'The Wolf of Wall Street'. En tussendoor geeft hij gestalte aan een van de beroemdste Amerikaanse romanfiguren, de mysterieuze miljonair Jay Gatsby. De roman van F. Scott Fitzgerald uit 1925 loopt vanwege de nieuwe filmversie met DiCaprio zo goed, dat al sprake is van een van de best verkochte boeken van 2013.

DiCaprio las de klassieker van Fitzgerald op de middelbare school, zoals zo veel Amerikaanse tieners. Toen de Australische regisseur Baz Luhrmann hem een tijdje geleden een speciale eerste druk van het boek bezorgde, herlas hij het verhaal van het Amerikaanse jazztijdperk - de feesten en de uitspattingen die veelal als aanloop worden gezien voor de Beurskrach van 1929 - maar nu met zichzelf als mogelijk middelpunt. In de aanloop naar de première vertelde hij opnieuw geraakt te zijn door Gatsby's tragische geschiedenis.

Natuurlijk kon hij geen nee zeggen tegen Luhrmann met wie hij in 1996 de flamboyante Shakespeare-verfilming 'Romeo + Juliet' had gemaakt. Een Shakespeare voor het MTV-tijdperk, waarin het verhaal van de gedoemde geliefden uit 16de-eeuws Verona was verplaatst naar 20ste-eeuws Verona Beach. DiCaprio, 22 jaar, speelde Romeo met een hartveroverende, jongensachtige flair, en opmerkelijk naturel. De jongen met de blauw-groene ogen en het blonde, sluike haar ontpopte zich als een kleine hartenbreker met een woeste energie. Zijn moeder had hem wel eens omschreven als hyperactief. In het acteren zou hij een uitlaatklep hebben gevonden.

Drie jaar voor zijn grote Shakespeare-avontuur was hij te zien geweest als het stiefzoontje van Robert De Niro in 'This Boys Life' en het broertje van Johnny Depp in 'What's Eating Gilbert Grape'. In de laatste film speelde DiCaprio zo overtuigend het broertje met de verstandelijke beperking, dat velen dachten met een echte 'mental retard' te maken te hebben. DiCaprio was 19 jaar, en werd genomineerd voor een Oscar.

Het was hem niet komen aanwaaien. DiCaprio's ouders scheidden toen hij een jaar oud was. Zijn Duits-Italiaanse vader was een uitgever van strips. Zijn Duitse moeder knoopte de eindjes aan elkaar. Ze woonden in Hollywood, maar dan wel in een arme buitenwijk. Toen DiCaprio hoorde dat zijn stiefbroer voor 50.000 dollar in een commercial had opgetreden, ging hij ook auditie doen. Op zijn veertiende maakte hij reclamefilmpjes voor kauwgom en cornflakes. Er volgden tv-series waarin hij nogal eens de ontspoorde tiener speelde: 'Santa Barbara', 'Parenthood', 'Growing Pains'. DiCaprio was vijftien jaar toen er voor het eerst over hem werd geschreven als 'hot new idol'.

Dat de 38-jarige acteur toch even moest nadenken over de rol van Jay Gatsby, heeft alles te maken met die idolatrie, die door zijn optreden in 'Titanic' heftige, Beatles-achtige vormen aannam, met gillende en flauwvallende meisjes.

'Leonardo' (van de Belgische meisjesgroep K3)

Mijn lichaam is betoverd, m'n lippen zijn verlamd.

Sinds die hunk van duizend dromen bij me kwam.

.......

Oh, ja? Oh, ja! Oh, ja? Oh, ja!

Oh, ja? Oh, ja! Oh, ja? Oh, ja! Oh, ja!

Ik ben verliefd op Leonardo.

Leonardo Di Caprio.

Pak me vast, ik wil met je dansen.

Net als op die grote boot.

.....

We dansen tot die boot straks wegzinkt in de zee.

In Woody Allens 'Celebrity' speelde hij kostelijk met die verafgoding door als een wilde, coke snuivende filmster een hotelkamer in puin te slaan. Het hielp ook dat Martin Scorsese zich als regisseur meldde. Bij hem hoefde hij niet de mooie, romantische jongen te zijn. DiCaprio ging voor gecompliceerde, gelaagde karakters zoals de excentrieke vliegtuigpionier, vrouwenversierder en Hollywoodproducent Howard Hughes in Scorsese's 'The Aviator', een rol die wel wat lijkt op die van Gatsby. Ook een man voor wie the sky the limit was, maar die door de spoken in zijn hoofd tragisch ten onder ging. Voor zijn rol in 'J. Edgar' van Clint Eastwood liet DiCaprio vorig jaar zijn gezicht flink verbouwen. Hij deinsde er ook niet voor terug om een zeer ongeliefd personage te spelen, de tirannieke en gewiekste FBI-chef J. Edgar Hoover. Alles, zo lijkt het, om de hysterische taferelen uit de 'Titanic'-tijd te vermijden, en zijn babyface kwijt te raken. De jongen moest man worden.

In Tarantino's 'Django Unchained' is DiCaprio als slavenhouder een regelrechte incarnatie van het kwaad. Dat hij toch voor de charmante Gatsby ging, met zijn uitzinnige kasteel op Long Island bij New York, en zijn wilde jetset-feesten, komt doordat er in het karakter ook nog andere dingen te ontdekken waren. Een mysterieus verleden. Een zeldzame bezetenheid. Een hopeloos romantische inborst. Een manifestatie misschien van de Amerikaanse Droom die geleidelijk aan diggelen gaat.

En zo houdt DiCaprio sinds zijn veertiende stand. Met een jaarsalaris van 37 miljoen dollar is hij opgeschoven van de buitenwijk naar de Hollywood Hills. Alleen de twaalf jaar oudere Tom Cruise casht meer op jaarbasis, de man van de actie, die in Doebai aan het hoogste gebouw ter wereld hangt om ons te imponeren.

DiCaprio ging ondertussen op zoek naar karakterrollen, en wist de afgelopen jaren de grootste Amerikaanse regisseurs aan zich te binden. Martin Scorsese, Steven Spielberg, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, Christopher Nolan, James Cameron, Woody Allen. "Ik heb nooit zomaar in een John Grisham-film gespeeld, om mijn carrière een duwtje te geven", aldus de acteur die al jaren hetzelfde favoriete drankje drinkt: 'lemonade'. Gelukkig. Toch niet helemaal man geworden.

66ste Filmfestival van Cannes
'The Great Gatsby' van regisseur Baz Luhrmann opent vanavond het 66ste Filmfestival van Cannes, in aanwezigheid van hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan. Morgen verschijnt 'The Great Gatsby' in de bioscoop.

Regisseurs die de komende week hun nieuwe films zullen presenteren in Cannes, en zullen wedijveren om de Gouden Palm zijn onder anderen Roman Polanski, Jim Jarmusch, Steven Soderbergh, Joel en Ethan Coen en Valeria Bruni-Tedeschi. Voorzitter van de jury is Steven Spielberg, bijgestaan door onder anderen Nicole Kidman, de Engelse regisseuse Lynne Ramsay, de Roemense regisseur Cristian Mungiu en de Franse acteur Daniel Auteuil.

Minister Jet Bussemaker van onderwijs, cultuur en wetenschap zal zondag 19 mei de wereldpremière bijwonen van 'Borgman' van Alex van Warmerdam, de eerste Nederlandse film in 38 jaar die kans maakt op de hoofdprijs.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden