DiCaprio's natuurherstel valt niet in goede aarde

JANN RUYTERS

De goede daden van de zogenaamde 'A-list' filmsterren vallen niet altijd in goede aarde. Zelfs al willen ze juist die aarde 'healen'. Leonardo DiCaprio liet begin deze week weten dat hij op zijn eiland Blackadore Caye voor de kust van Belize een ecoresort gaat bouwen.

DiCaprio kocht het eiland van 420 vierkante kilometer, bijna zo groot als Texel, in 2005. Blackadore Caye wordt bedreigd door overbevissing, ontbossing en erosie, en DiCaprio wil het eiland 'herstellen'.

Samen met zijn zakenpartner Paul Scialla gaat hij op platforms voor de kust 68 gastenvilla's bouwen (geschatte logies tussen de 2000 en 4000 dollars per nacht) en 48 koophuizen (geschatte kostprijs tussen 5 en 15 miljoen). Onder de platforms zal een artificieel rif worden ontwikkeld, er komt beschutting voor de vissen en er worden nieuwe mangrove bomen geplant. Een team van wetenschappers en landschapsarchitecten zal het 'herstelproces' begeleiden. Voor de gasten wordt een ecologisch oriëntatieprogramma ontwikkeld. Plastic flessen zijn alvast verboden.

Nu is DiCaprio al lang erkend 'groene' activist. Hij produceerde invloedrijke milieudocumentaires, zoals het recent voor een Oscar genomineerde 'Virunga' over de bedreigde berggorilla's. Een half jaar terug hamerde hij in een toespraak tot de VN op het belang maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Tijdens die speech werd wat gegniffeld om DiCaprio's hipster baard en knotje, maar verder nam iedereen zijn boodschap serieus.

Maar dit eilandplan valt slecht. Een beetje zoals de plannen van Willem-Alexander en Maxíma die met hun luxe villa in Mozambique de lokale bevolking aan werk zouden helpen.

De website van The New York Times stroomde vol met cynische reacties op Leo's eiland. Die gingen van: 'welk gif gaat hij loslaten op de muggen daar' tot: 'hoeveel privéjets gaat hij erheen vliegen'. De milieuorganisatie 'Blue Planet Society' startte een petitie tegen het plan.

Het is een goed voorbeeld van hoe een filmster zich kan vergissen in zijn eigen uitzonderlijkheid. DiCaprio zal zich nog steeds kind voelen van zijn hippievader, voortgedreven door louter idealistische groene motieven, maar de buitenwereld ziet eerst de ultrarijke beroemdheid (met 25 miljoen dollar per film is DiCaprio de best betaalde acteur in Hollywood op dit moment). Een man die met baard, fotomodellen en eiland, ook iets te veel op de decadente, wereldvreemde miljonairs uit zijn films is gaan lijken: Jordan Belfort uit 'The Wolf of Wall Street' of Gatsby uit 'The Great Gatsby'. Het resort zelf klinkt sowieso ook te veel naar het ruimteschip in de animatiefilm 'Wall-E' waarin de 'happy few' hun dagen slijten onder de kunstmatige zon, nadat zij als enigen van een vernietigde aarde zijn ontsnapt.

Ook voor een filantroop met goede bedoelingen luistert het nauw. Misschien doet DiCaprio er verstandig aan zijn overtollige miljoenen gewoon terug te laten stromen in de filmindustrie.

Deze week werd ook bekend dat David Lynch zijn handen aftrekt van het derde seizoen van 'Twin Peaks' omdat Showtime er niet genoeg geld voor overheeft. Stel: DiCaprio zou daar te hulp schieten, dan is dat ook een soort 'natuurlijk herstelproces', en niet alleen ten bate van een paar rijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden