Dibi wil hoorzitting over scheiding kerk en staat

GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi (L) in gesprek met Tweede Kamerlid Jeanine Hennis van de VVD. Beeld anp
GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi (L) in gesprek met Tweede Kamerlid Jeanine Hennis van de VVD.Beeld anp

Voordat het debat over de scheiding tussen kerk en staat in de Tweede Kamer wordt gehouden, wil GroenLinks eerst een hoorzitting met deskundigen houden. Morgen gaat het Kamerlid Tofik Dibi een verzoek hiertoe indienen. Hij hoopt dat de later te houden discussie daarmee meer wordt dan een 'hoofddoekdebat'.

Dibi wil een inhoudelijk debat voeren over de omgang met religie en religieuze symboliek in de samenleving: "Het meest cruciale debat van de laatste jaren is hoe we ons in Nederland verhouden tot religie. Het is gek dat de coalitiepartijen met de PVV hebben afgesproken het hier niet over te willen hebben."

Dat het onderwerp nu toch op de agenda staat, komt doordat het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert in De Pers zei graag een beschouwend debat te willen voeren over de vraag wanneer je een hoofddoek draagt. Zij filosofeerde over een verbod op religieuze symbolen achter bijvoorbeeld stadhuisbalies. "De kerk is behoorlijk in de staat getreden", zei ze, "kijk naar confessionele scholen en de organisatie van de publieke omroep."

Dibi vroeg vervolgens het debat aan, en krijgt daarbij volle steun. Alleen de PVV wil het niet. Door eerst deskundigen te raadplegen, hoopt GroenLinks dat de politieke dogma's een beetje aan de kant worden geschoven. "En dat politici samen op zoek gaan naar een eigentijdse grens tussen kerk en staat."

Deskundigen aan wie Dibi denkt zijn onder anderen filosoof Herman Philipse, historicus James Kennedy, publiciste Hassnae Bouazza en rabbijn Awraham Soetendorp. Ook andere partijen kunnen suggesties doen voor genodigden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden