Diana en Charles uit elkaar maar niet echt gescheiden

Van onze buitenlandredactie

Aldus verklaarde premier John Major de inhoud van de tekst van Buckingham Palace die hij gisteren in het Britse Lagerhuis voorlas. De regeringsleider moest inderhaast een ontmoeting afzeggen met voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie die gold als voorbereiding op de (moeilijke) EGtop, dit weekeinde in Edinburgh. Tenslotte ging het om een unieke zaak: nog niet eerder scheidde een Brits kroonprinselijk paar van tafel en bed.

De aankondiging kwam nauwelijks als een verrassing na maanden van speculaties in de Britse pers over het slechte huwelijk tussen Charles (44) en Diana (31). De tabloids verloren het koninklijk tweetal niet meer uit het oog toen het paar gescheiden op vakantie ging en Charles begin dit jaar alleen per helikopter naar Schotland op en neer reisde om even zijn gezicht te laten zien op de begrafenis van zijn schoonvader, Earl Spencer. Begin juni was het hek van de dam na voorpublikaties van het boek met het 'ware verhaal' over de kroonprinses: 'Diana, her true story' van Andrew Morton, waarin melding werd gemaakt van zelfmoordpogingen van de nu 31-jarige prinses.

Namens het Huis en 'miljoenen landgenoten' sprak Major zijn spijt uit over de 'tragedie'. Hij hoopte dat het paar nu met rust gelaten zou worden (door de pers) in deze moeilijke periode, zodat zij zich beiden kunnen wijden aan de opvoeding van hun kinderen William (10) en Henry (8) en voortzetting van hun werkzaamheden. Republikeinen als Labour-lid Dennis Skinner begroetten de stap onder geloei van de 'royalisten' als "hopelijk het einde van de monarchie" .

Net als in het Britse Hogerhuis, waar de verklaring eveneens werd voorgelezen, klonk kritiek op de media. Alom wordt echter betwijfeld of met name de boulevardpers het onderwerp laat rusten. De koninklijke affaires stuwen de oplagecijfers omhoog, menige Brit smult van de sappige verhalen, bovendien prangt op ieders lippen de vraag: wat zal de volgende episode in het drama zijn? Wacht maar, kondigden parlementariers aan, binnenkort staat het aan banden leggen van media die het niet zo nauw nemen met privacy, weer eens op de politieke agenda.

Pagina 8: Sprookje is over. Commentaar op pagina 9 en pagina 10: Huwelijk Anne botst met geloof van koninginmoeder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden