Diamanten jubileum

De Britse vorstin Elizabeth II en haar man zaten gisteren wat eenzaam in een volle Westminster Hall tijdens de viering van haar diamenten jubileum.

Een beetje plagen mag wel als je al zestig jaar samen bent. In een toespraak tot het Britse parlement herinnerde de koningin de politici in haar gehoor subtiel aan hun doorgaans veel kortere carrières: "Sinds mijn troonsbestijging ben ik een regelmatig bezoeker geweest van het Paleis van Westminster en heb ik, toen ik ze voor het laatst telde, met twaalf premiers te maken gehad." De eerste daarvan was Winston Churchill, de laatste David Cameron. Die keek volgens Britse media niet erg vrolijk toen de voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, Groot-Brittannië beschreef als een land van vele rassen, geloven en gebruiken. "Al die vooruitgang is geboekt tijdens uw regering, u bent voor velen van ons de kaleidoscopische koningin van een kaleidoscopisch land in een kaleidoscopisch Gemenebest."

Het jubilerende staatshoofd kreeg van de parlementariërs een glas-in-loodraam aangeboden met haar wapen. Het 1500 stukjes tellende werkstuk van John Reyntiens zal in de noordgevel van het Paleis van Westminster worden geplaatst, waar al sinds de Reformatie gewoon glas zit. Er tegenover prijkt een raam met de wapens en initialen van leden en werknemers van de twee huizen van het parlement die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog, en het wapen van haar vader, George VI.

Haar Schotse onderdanen viel het op dat ze in het geheel geen toespeling maakte op een voorgenomen referendum over onafhankelijkheid. Dat was bij een vorige gelegenheid nog wel anders. Bij haar zilveren jubileum in 1977 zei ze met nadruk dat ze niet kon vergeten 'tot koningin te zijn gekroond van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland'. En dan was destijds alleen nog maar het overdragen van een aantal bestuursbevoegdheden naar Edinburgh aan de orde.

De Schotse premier Alec Salmond was gisteren dus ook vriendelijk. Terwijl zijn partij ooit ook een referendum over de monarchie voorstond, liet hij er nu geen twijfel over bestaan dat als de Border een echte grens wordt, Elizabeth II nog altijd 'Queen of Scots' zal zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden