Diamanten bruiloft voor Elizabeth II en prins Philip

Prins William las 1 Johannes 4:7-16: „Laten wij elkaar liefhebben, want de liefde komt van God”. Hij richtte zijn woorden tot zijn grootouders, koningin Elizabeth II en prins Philip, hertog van Edinburgh. Zestig jaar zijn zij bij elkaar. Elizabeth (1921) is de eerste Britse monarch die een diamanten bruiloft heeft bereikt. Het jubileum werd gevierd in Westminster Abbey in Londen, in het bijzijn van 2000 gasten, onder wie premier Gordon Brown en twee van zijn voorgangers, John Major en Margaret Thatcher.

Actrice Dame Judi Dench las het gedicht ’Diamanten bruiloft’, speciaal door hofdichter Andrew Motion geschreven over het glazen huis waarin het stel hun levenlang woont: ...a life remote from ours because it asked each day, each action to be kept in view.

Dat begon al voor het huwelijk met prins Philippos uit het Huis van Schleswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Hij werd in 1921 geboren op Korfoe. Maar er stroomt veel Duits bloed in zijn aderen. Zij zusters waren getrouwd met Duitsers. Zij waren niet welkom in het na-oorlogse Groot-Brittannië.

’De Duitser’, wordt Philip nog steeds wel genoemd door minder welgezinden. Na hun huwelijk, officieel op 20 november 1947, ging het paar op Malta wonen waar Philip zijn carrière in de marine voortzette, totdat Elizabeth haar vader George VI opvolgde in 1952. De prins is door zijn gevolg gevreesd en geliefd door de pers om zijn botte opmerkingen, glazen huis of niet. Het diamanten paar heeft vier kinderen en zeven kleinkinderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden