Dialoog via bibliotheek in Cairo

CAIRO - Een bibliotheek van de paters dominicanen in Cairo moet de kloof helpen overbruggen tussen de christelijke en de moslimwereld. De 90.000 banden betreffen voor ongeveer de helft de Arabische cultuur.

Sinds ongeveer vijftig jaar drijven de dominicanen in een Cairose volkswijk een onderzoekcentrum voor het Midden-Oosten. In dezelfde straat zat ooit ook nog een joodse school. In de tuin van het klooster is nu een nieuwe bibliotheek geopend. De koptische paus Sjenoeda III was erbij, de groot-moefti van Egypte, sjeik Mohamed Ahmed Al-Tayeb en kardinaal Moussa Daoud, in Rome belast met de zaken van de oosterse kerken.

Binnenkort wordt het nieuwe complex in gebruik genomen voor wetenschappers. ,,In de context van de huidige spanningen tussen culturen en godsdiensten zullen we ons inspannen voor contacten en uitwisseling,'' legt de bibliothecaris pater De Grandlaunay uit. Hij kan tweemaal zoveel onderzoekers en studenten in zijn nieuwe bibliotheek kwijt als de 1800 per jaar tot dusver. ,,Over en weer is veel onwetendheid, er zijn vooroordelen, generalisaties. Wij zeggen tegen de mensen: laten we liever samenwerken.''

De meesten die van de nieuwe faciliteiten gebruik zullen maken zijn moslims. De bibliotheek heeft klassieke werken over de islam die elders nauwelijks te vinden zijn. Niet alleen is de collectie, die teruggaat tot de eerste eeuwen, prachtig ook het catalogussysteem is van het beste op dit gebied.

De paters stellen zich ruim op. Ook islamisten die tegen het christendom publiceren zijn welkom om de bronnen te raadplegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden