Dialoog tussen verschillende geloven gebaat bij doeprojecten

Jan Post Hospers (PKN) over het belang van de interreligieuze dialoog: ¿Onze kinderen groeien op tussen allerlei religies. Dan is het goed om van elkaar te weten wat ons drijft en bezielt.¿ (FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Jan Post Hospers (PKN) over het belang van de interreligieuze dialoog: ¿Onze kinderen groeien op tussen allerlei religies. Dan is het goed om van elkaar te weten wat ons drijft en bezielt.¿ (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

Het wil niet altijd vlotten met de dialoog met andersgelovigen. Toch is het nodig om elkaars drijfveren te horen, vindt Jan Post Hospers van de Protestantse kerk in Nederland, want de angst voor de islam speelt ook een rol in kerken. Een nieuwe handleiding moet uitkomst bieden.

Wil de dialoog tussen christenen en bijvoorbeeld moslims meer effect hebben, dan moeten kortlopende doeprojecten voor kleine doelgroepen de trend worden.

Met dit advies hoopt gemeenteadviseur Jan Post Hospers nieuw leven te blazen in sommige vastgelopen of doodgebloede dialooggroepen binnen kerken. Hij houdt zich binnen de PKN bezig met de interreligieuze dialoog met moslims en migrantenkerken, en ontmoet vaak teleurgestelde mensen die al jaren gesprekken voeren met andere godsdiensten. De gesprekken lopen vast, resultaten blijven uit.

Het boekje ’Verder dan dialoog, een handreiking voor dialooggroepen’, dat vandaag wordt gepresenteerd tijdens een symposium, moet daar verandering in brengen.

In essays en praktijkvoorbeelden wordt getoond wat wel en niet werkt. Wat niet werkt, is eindeloos en doelloos praten. Volgens Post Hospers, die meewerkte aan de handleiding, zou het helpen als er meer georganiseerd wordt, met een duidelijk doel. Hij denkt aan gecombineerde koran- en catecheselessen voor jongeren, aan activiteiten in de buurt, speciaal voor kinderen, vrouwen of senioren. Projecten van een paar avonden, met een kop en een staart. Dat is te overzien, maar vraagt om een andere organisatie. Nu worden vaak vertegenwoordigers van religies gevraagd om iets te organiseren. ’Doetypes’ inschakelen heeft dan meer effect.

Feit is, zegt Post Hospers, dat ’we verder moeten met de dialoog’, vooral met de islam. „Nederland telt 800.000 moslims, onze kinderen groeien op tussen allerlei religies. Dan is het goed om van elkaar te weten wat ons drijft en bezielt, en dat mensen met elkaar in contact komen.” Post Hospers merkt dat de angst voor ontwikkelingen binnen de islam ook een rol speelt in kerken. „Die angst is begin jaren negentig al ontstaan in onze samenleving. Het vijandsdenken dat zich voorheen op het Oostblok richtte, focust zich sindsdien op de islam.”

In de dialoog tussen christenen en moslims is het goed te realiseren dat beiden worstelen met spannende identiteitsvragen, maar dat hun vertrekpunt verschilt, zegt Post Hospers. „Christenen zoeken na de secularisatie naar een nieuwe rol van geloven. Moslims zoeken naar hoe de islam die ze meebrachten, kan integreren in deze samenleving. De islam is zich hier nog aan het ontwikkelen.”

Ook onder protestantse christenen onderling groeit de behoefte om te praten en een positie te bepalen over de islam, weet Post Hospers. Binnen de PKN is daarover een islamnota in de maak. Die wordt in april volgend jaar in de synode besproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden