'Dialoog over gaswinning nooit serieus genomen'

Voorzitter Wallage hekelt omgang van overheden en de Nam met maatschappelijke organisaties

Overheden hebben de Dialoogtafel nooit serieus genomen. Ze zeiden ja, maar bedoelden nee toen ze de spelregels ondertekenden van wat hét middel moest worden tegen de aardbevingsproblematiek in Groningen door gaswinning door de Nam. Door toedoen van minister, provincie en gemeenten is de Dialoogtafel deze week uiteengevallen, stelt Jacques Wallage, een van de Tafelvoorzitters.

In maart 2014 spraken politiek en Nam voor het eerst met Groninger Bodembeweging, milieuclubs, land- en tuinbouworganisaties, woningcorporaties en ondernemers. Transparant overleg tussen politiek en maatschappij moest het zijn, gericht op consensus. Volgens Wallage "bleven de overheden hun eigen spel spelen" en "kropen zij op cruciale momenten bij elkaar". De Nam investeerde ook niet in de Tafel. "Daar heette het: Het moet nog even langs de Tafel."

Belangrijke afspraken kwamen achter de rug van de Tafel om tot stand, zegt Wallage. Over de oprichting van een Centrum voor Veilig Wonen voor schadeherstel hadden de maatschappelijke partijen niets te zeggen en volgens Wallage schond minister Kamp de afspraak dat ze voor het gasbesluit van januari 2015 over onderliggende onderzoeken mochten adviseren. De dag voordat de ministerraad het besluit nam, kwam Kamp alleen naar Groningen om het toe te lichten, zegt Wallage. Een woordvoerder van Kamp zegt in een reactie dat dát het beloofde moment van adviseren was.

Twee Groningse hoogleraren constateerden in juni dat de maatschappelijke organisaties ondanks alles het nodige bereikt hebben, maar benoemden ook hun "chagrijn". Ze schetsten twee opties: De Dialoogtafel degraderen tot ouderwets adviesorgaan, zonder politiek, of de dialoog tussen maatschappij en bestuur blijven nastreven. De overheden kozen voor adviesorgaan. Schokkend, vindt Wallage. De maatschappelijke organisaties wilden dialoog houden. De onlangs aangestelde Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders gaat nu met beide kampen apart overleggen. Alders, overheidsdienaar, belooft voor consensus te gaan. De GBB stapte onlangs uit de Dialoogtafel en wil voorlopig niet meer meedoen met het Gasberaad, zoals de maatschappijpoot nu heet. "We zijn niet overtuigd dat we daar iets kunnen halen", zegt woordvoerder Dick Kleijer. Vandaag is de GBB bij de Raad van State om met Milieudefensie, de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Waddenvereniging het gasbesluit van januari aan te vechten.

nederland 10

Interview met Jacques Wallage

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden